Perioada grea prin care trece România și criza generalizată a adus Guvernul în poziția în care trebuie să aducă venituri suplimentare.

Astfel, deși până acum nu s-a pus problema majorării taxelor și impozitelor, se pare că o nouă taxă ar putea apărea. În ultimele zile, PSD a venit cu un proiect de lege ce vorbește despre așa-numita „taxa de solidaritate”. Ce reprezintă această taxă și cine o va plăti?

Proiectul de lege propus de PSD aduce în față taxa de solidaritate. Această taxă ar impune marilor companii, a căror cifra de afaceri este mai mare de 100 de milioane de euro, obligativitatea de a plăti o anume taxă. Mai exact, prin taxa de solidaritate companiilor ar urma să li se aplice un procent de taxare de 1%. De asemenea, în cadru proiectului s-a luat în calcul și taxarea pensiilor speciale, reducerea tuturor facilităților din IT și agricultură, precum și a celor din construcții.

În general, taxa de solidaritate este impusă de guvern în încercarea de a finanța proiecte teoretic unificatoare, sau de solidificare. Astfel, impozitul de solidaritate ajută la finanțarea proiectelor importante. Acesta se plătește în plus față de impozitul pe venitul persoanelor fizice.

Taxele de solidaritate pot lua mai multe forme, inclusiv evaluări unice. De exemplu, poate fi o suprataxă pe impozitul pe venit, poate fi o suprataxă pe impozitul pe vânzări sau o suprataxă la TVA.

Vești proaste pentru Români! Guvernul anunță introducerea unor noi taxe. Cine sunt cei care trebuie să plătească
Pexels

PNL și Klaus Iohannis, împotriva taxei de solidaritate

În timp ce PSD propune proiectul de lege și îl susține, colegii de guvernare, dar și președintele României par că nu rezonează cu taxat de solidaritate. Recent, Klaus Iohannis și-a prezentat dezacordu-l, susținând că această taxă nu ar aduce rezultate.

„Personal, nu consider că ar fi optimă sau de dorit sau că ar aduce rezultate.”, a spus Klaus Iohannis.

În asentimentul președintelui a fost și liderul PNL, Florin Cîțu. Acesta a precizat că taxa nu are sens, iar companiile nu merită acest lucru.

„Nu poţi să penalizezi companii care au avut succes doar pentru că au avut succes. Nu face sens această taxă.”, a spus Florin Cîțu.