Începând din anul 2023, o anumită categorie de români nu vor mai putea obține permisul de conducere. Cei care au deja permisul obținut nu le vor mai putea reînnoi. Este vorba despre românii care suferă de anumite boli. 

Anul acesta au avut loc mai multe schimbări în ceea ce privește Codul Rutier. Pentru creșterea siguranței în trafic, autoritățile au luat mai multe decizii importante. Printre acestea se numără și interzicerea persoanelor care suferă de anumite boli să mai dețină permis de conducere. De asemenea, cei care îl au deja, nu îl vor mai putea reînnoi.  

Românii care nu mai pot avea permis de conducere

Pe lista bolilor incompatibile cu permisul de conducere se află afecțiuni neurologice și oftalmologice, boli psihice și cardiovasculare, epilepsiile, diabetul zaharat necontrolat sau dependența de droguri, alcool sau anumite medicamente. 

De asemenea, cadrele medicale care nu respectă aceste obligații vor fi sancționate. Medicii sunt obligați să trimită șoferii la o examinare medicală de specialitate, atunci când observă că aceștia au o boală care nu le permită să dețină un permis de conducere.  

Vești proaste pentru acești români! Nu mai pot avea permis de conducere începând cu 2023
Sursa photo: PlayTech

Doctorii trebuie să respecte legea

Așadar, doctorii sunt obligați să emită un bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată. În cazul în care persoana în cauză are un permis de conducere și este declarată aptă medical, unitatea de asistență medicală autorizată comunică în termen de 5 de zile de la constatare rezultatul examinării către medicul trimițător. 

Este important de precizat că, potrivit noilor reguli ale codului rutier 2023, polițiștii locali vor avea dreptul să dea amenzi de până la 2.900 RON pentru persoanele fizice, respectiv de până la 14.500 RON în cazul persoanelor juridice. De asemenea, anul acesta punctul amendă rămâne plafonat, chiar dacă acesta ar fi trebui să crească odată cu salariul minim pe economie. El va rămâne la valoarea de 145 de lei. 

Clasele de sancțiuni din România

Acestea sunt clasele de sancțiuni din România: 

clasa I: 2/3 puncte-amendă; 

clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă; 

clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă; 

clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă; 

clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.