Reclamă
Reclamă

Ministerul Educației a publicat un proiect de ordin de ministru ce propune criteriile de acordare a burselor școlare prevăzute în noua lege a educației, care va intra în vigoare în septembrie.

Potrivit acestui proiect, elevii din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai primi bursă socială, nici măcar cei de la nivelul primar și gimnazial.

Elevii care nu vor mai primi burse sociale

Această propunere vine în urma unei amenzi primite de Ministerul Educației în 2022 din partea Consiliului Național de Combatere a Discriminării, ca urmare a eliminării bursei de ajutor social pentru elevii de liceu care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu.

Ca o măsură de echitate, Ministerul Educației a decis să elimine complet această bursă pentru toți elevii din mediul rural care învață în altă localitate, inclusiv cei de la nivelul primar și gimnazial.

Reclamă

Pe lângă această schimbare, proiectul de ordin de ministru propune și alte modificări în acordarea burselor. Astfel, bursa de performanță și cea de studiu vor fi eliminate, în schimb va fi introdusă o bursă tehnologică în valoare de 300 de lei pentru elevii care urmează un liceu cu profil tehnic.

Elevii din România vor primi 5.000 de lei începând din toamnă! Care sunt condițiile impuse de stat

De asemenea, mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ vor beneficia de o bursă lunară de 700 de lei.

Cine va primi burse de merit

Bursele de merit vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase, cu singura condiție a unei note bune la purtare. De asemenea, există schimbări și în privința acordării de burse pentru elevii care obțin premii la concursurile naționale școlare și la olimpiadele școlare naționale, inclusiv modificări în ceea ce privește sumele și locurile recunoscute pentru burse.

În ceea ce privește elevii navetiști care nu beneficiază de transport public în localitatea în care învață, se prevede acordarea unei sume forfetare conform noii legi a educației. În trecut, toți elevii care învățau în altă localitate decât cea de domiciliu primeau o sumă forfetară, indiferent de existența sau nu a serviciilor de transport public.

Este important să menționăm că aceste propuneri se află în dezbatere publică și pot suferi modificări până la momentul implementării lor în anul școlar 2023-2024.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro