Potrivit Romsilva, de la începutul acestui an s-au întregistrat 16 agresiuni asupra personalului silvic care asigură paza fondului forestier, printre care şi decese.

Pentru a putea salva viaţa pădurarilor şi a reduce numărul acestor incidente s-a decis ca pădurarii să fie înarmaţi. De asemenea, la ieşirea la pensie, pădurarii vor primi cinci salarii compensatorii.

Parlamentul a decis ca personalul silvic să primească în sfârşit armament de serviciu, letal sau neletal, amendând deci un proiect de lege privind modificarea statutului personalului silvic inițiat de PSD și ALDE.

Una dintre modificări prevede că „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”.

O altă modificare menţionează că la vârsta standard, angajaţii vor beneficia de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate.

Între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de astfel de atacuri, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite, iar aproape 10 pădurari au murit nevinovaţi.