Mii de români ar putea rămâne fără bani! Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a anunţat că peste jumătate din românii înscrişi la ajutorul social sunt înscrişi în sistem de mai bine de cinci ani. Potrivit Ministrului, aceste persoane ar trebui să fie obligate să muncească.

Violeta Alexandru a criticat Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi implicit pe cele locale, spunând că nu sprijină oamenii în căutarea unui loc de muncă.

Reclamă

„Sunt categorii întregi de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Sunt, din păcate şi foarte mulţi în evidenţele noastre, de exemplu, 53% din beneficiarii de ajutor social – şi aici mă refer la o gândire mai largă, care excede rolul AJOFM, ANOFM, dar care are legătură şi cu politica statului român de a încuraja munca – 53% din beneficiarii de ajutor social sunt în sistem, sunt beneficiarii acestui tip de sprijin de peste cinci ani. În mod normal pentru ei statul ar trebui să găsească metode adaptate ca să-i încurajeze să îşi găsească uşor-uşor oportunităţile pe baza unei pregătiri suplimentare, pe baza unui sprijin ca să poată să dobândească competenţe, să-şi găsească acel loc în care să se poată exprima cel mai bine profesional”, a declarat,  ministrul Muncii citat de News.

„Atâta vreme cât ANOFM, instituţia cheie, instituţia pilon care trebuie să gândească politici pentru încurajarea intrării în piaţa forţei de muncă, respectiv măsuri prietenoase, active, cu o bună înţelegere a mediului privat, este o instituţie pasivă, care se ocupă cu plătit subvenţii şi în general cu înregistrarea evidenţelor atât a cererii cât şi a ofertei, mari schimbări nu se vor produce, aşa încât sunt în mijlocul junei mici revoluţii la ANOFM, prin care am încredere că voi trece cu bine li care va duce la o instituţie suplă, care să înţeleagă că lumea s-a schimbat, piaţa muncii s-a schimbat, angajatorii au nevoie de o cu totul altă relaţie şi oamenii care-şi caută un loc de muncă ar trebui să se uite la această instituţie cu încrederea că ea chiar le găseşte un loc de muncă, în acest moment oamenii nu au încredere. Să fim serioşi! Se înregistrează în evidenţele AJOFM cei care nu au altă posibilitate şi dânşii îşi caută, nu vreau să afirm că nu, dar nu reprezintă neapărat persoane care să fie în acest moment cu o calificare superioară şi care îşi găsesc prin metode moderne de căutare un loc de muncă. (…) AJOFM-urile nu-şi exercită rolul de consiliere activă în vederea sprijinirii persoanei să intre pe piaţa muncii. (…) Această funcţie nu este exercitată şi mi-aş dori să o văd mai activă, să nu se mai rezume la ţinerea unei evidenţe, ci să facă un pas mai departe” a mai spus ministrul Muncii.