Institutul Național de Statistică a anunțat că inflația a ajuns la 15,9% în luna septembrie. Din cauza acesteia, a avut loc un nou val de scumpirii. Așadar, alimentele de bază se află în topul scumpirilor. Printre acestea se numără zahăr, ulei și cartofi. De asemenea, și gazele se află în topul celor mai mari scumpiri.
Analiștii economici spun că limita preșurilor nu a fost atinsă, iar acestea vor continua să crească și în anul 2023. Potrivit cifrelor furnizate de Institutul Național de statistică, zahărul uleiul sau cartofii aproape că și-au dublat prețurile. Alte produse s-au scumpit cu 20 30 %, fapt ce se cunoaște și în coșul de cumpărături.
Cât de mult s-au scumpit alimentele
De exemplu, pe un coș pe care, anul trecut sau în urmă cu 2 ani dădeam în jur de 150 RON. Astăzi plătim cam 300 RON. Această perioadă este foarte grea pentru români. Pe lângă prețurile uriașe ale facturilor, aceștia trebuie să scoată bani grei din buzunar atunci când vor să meargă la cumpărături. Faptul că prețurile au explodat și salariile sunt în continuare extrem de mici.
Analiștii financiari anunță că, din păcate, creșterile de prețuri vor continua și anul viitor. Iar inflația se va situa în continuare la un nivel de 2 cifre. Pe înțelesul tuturor, nu vom scăpa așa ușor de scumpiri, iar nivelul de trai va continua să se deterioreze, fiindcă oamenii nu își vor mai permite să își cumpere mai nimic.
Familiile cu copii și pensionarii, printre victimele inflației
Din păcate, victimele acestei inflații sunt în principal familiile cu copii, pensionarii și oamenii care primesc un salariu minim pe economie, adică aproape jumătate din populația României. Aceste categorii de persoane simt inflația mult mai dur decât alții și se situează mai ales în zona alimentelor de bază, undeva la 40%.
„Practic, avem la pâine o creştere mare. 26 % creştere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare”, a afirmat economistul Adrian Vasilescu, pentru Antena 3.
Români simt majorările de prețuri din ce în ce mai puternic. Comparativ cu luna septembrie a anului 2021, de exemplu, majorarea prețurilor pentru mărfuri alimentare este de 19%. Pentru mărfurile nealimentare, creșterile de preț sun de 17%, iar serviciile s-au scumpit cu circa 8%.