Veşti bune pentru români.

Lista măsurilor de relaxare de la 1 iunie începe să prindă cu adevărat contur. Totul a fost confirmat chiar şi de Minsitrul Sănătăţii. Acesta a făcut mai multe declaraţii legate de ce dezbat acum autorităţile în legătură cu tura a doua a măsurilor de relaxare.

Lista măsurilor de relaxare de la 1 iunie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut mai multe declaraţii oficiale, luni. Prin acestea, el a confirmat direct calendarul de lucru al factorilor de decizie pe perioada stării de alertă. În acest sens, redeschiderea teraselor în România ar fi programată pentru data de 1 iunie, deşi mulţi nu se aşteptau. Tot în acest context, ministrul a mai explicat şi când  putem merge la mare. Potrivit lui Nelu Tătaru, relaxarea măsurilor impuse pentru plajele de pe litoralul Mării Negre ar putea avea loc pe data de 15 iunie.

Cu toate acestea, românii nu trebuie să se bucure prea tare, deoarece aceste măsuri nu sunt bătute în cuie. Mai exact, totul ţine de oameni. Dacă numărul îmbolnăvirilor creşte, ne luăm adio de la aceste relaxări. Dacă numărul continuă să scadă, suntem pe drumul cel bun.

„Ne gândim ca, dacă evoluţia este favorabilă, ca de la 1 să putem deschide terasele. Terasele sau orice relaxare pe care o adoptăm trebuie să cuprindă menţinerea şi respectarea aceloraşi reguli. În primul rând, distanţarea socială”, a declarat Nelu Tătaru pentru stirileprotv.

Ministrul a explicat şi care ar putea fi distanţa la care trebuie aşezate şezlongurile pe plajele din România: un metru şi jumătate.

Lista măsurilor de relaxare de la 1 iunie prevede şi ştrandurile. Despre ştrandurile din România a vorbit Alexandru Rafila. Şi aici, este nevoie de o serie de măsuri de protecţie suplimentare. Potrivit acestuia, există o corelare între contactul fizic şi înghesuială. Cu cât aceste două sunt mai dese, cu atât riscul de îmbolnăvire este din start mai mare.

Ce explică Rafila

„Atât timp cât reușim să reglementăm modul de utilizare fie a bazinelor, fie a plajelor, o să putem să avem recomandări de redeschidere. Dacă nu o să fim capabili să avem recomandări și mai ales să le respectăm atunci sigur nu poți să spui că siguranța e perfectă în aceste zone.

Riscul de infectare are două condiționalități. Numărul persoanelor prezente pe o anumită unitate de suprafață. Cu cât există înghesuială mai mare, cu atât riscul de transmitere e mai mare. Și al doilea element este legat de contactul fizic apropiat. Cele două sunt corelate”, a precizat şi Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.