Ministerul Agriculturii vine cu vești bune pentru tinerii fermieri și anunță lansarea depunerii de proiecte pentru sprijinul acestora la sfârșitul lunii aprilie. Statul oferă peste 42 de milioane de euro pentru acest program, iar proiectele se depun la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Suma alocată anul acesta este de aproximativ patru ori mai mare ca cea din sesiunea 2018. Tinerii fermieri care accesează măsura sM 6.1 pot primi până la 50.000 de euro. Viitorul are promisiuni mari, Politică Agricolă Comună (PAC) 2021-2027 vorbește de o creștere de până la 100.000 de euro. O altă veste bună oferită de PAC pentru viitor este creșterea vârstei, ajutorul fiind acordat persoanelor până în 45 de ani.
Programul din 2020, cel actual, este dedicat tinerilor până în 40 de ani, care depun o cerere de finanțare într-un interval de cel mult doi ani de la data preluării unei exploatații agricole și care dețin competențe și calificări profesionale în domeniul în care proiectul se va implementa și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații. Acest lucru se poate realiza prin înființarea unei ferme noi sau prin achiziția uneia existente.
Minimul unității potențialului economic trebuie să fie între 12.000 și 50.000 de SO pentru ca tânărul fermier să se poată încadra la măsură. Aceasta se determină pe baza producției standard totală a exploatației agricole și este exprimată ca un raport între numărul de hectare exploatate și valoarea unitară SO / hectar.
Culturile mari, cum sunt cele de grâu sau porumb, sunt necesare cel puțin 20 de hectare pentru încadrarea la ajutorul financiar.
Ajutoarele nerambursabile care le pot primi tinerii fermieri sunt:
- 40.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 12.000 și 30.000 SO;
- 50.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 30.000 și 50.000 SO.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:
- 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
- 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei* ani (*cinci ani pentru exploatațiile pomicole), de la semnarea contractului de finanțare.