Studenţii de la noi din țară primesc o veste de zile mari. În viitorul apropiat, ar putea beneficia şi ei de un program care există deja, de ani buni, în alte ţări europene. Este vorba despre împrumuturile pentru studii.

Veşti extrem de bune pentru studenţii din România, în special pentru cei cu o situaţie materială mai puţin bună.

Împrumuturi pentru studii din fonduri europene

Aşa cum se întâmplă deja în alte ţări, de o lungă perioadă de timp, studenţii din România ar putea beneficia şi ei, în curând, de posibilitatea de a accesa împrumuturi pentru studii.

Banii nu vor veni de la statul român, ci din Fondul European de Investiții.

Sursa: Social Media

Deocamdată, tinerii pot accesa bani europeni pentru studii în străinătate sau pot lua credite pentru studii, dar trebuie să garanteze cu un venit.

Stirileprotv.ro prezintă cazul Oanei, studentă în anul II la facultatea de Management și Dezvoltare Rurală. Ea spune că i-ar fi fost de mare ajutor un astfel de împrumut pentru facultate. În primul an, au ajutat-o părinții să-și achite taxa de studii de 3.500 de lei.

„Da, l-aș fi accesat. Mai sunt situații în care studenții vor să plătească în mai multe rate, pentru că permit să plătească un avans, de 1700 de lei de exemplu. Cum mi s-a întâmplat și mie, în primele 3 zile după ce m-am înscris, mi s-a cerut acest avans”, a mărturisit studenta.

România urmează exemplul altor ţări din vestul Europei

Alte ţări din vestul Europei, precum Olanda sau Marea Britanie, îi ajută pe studenți să își acopere taxele. Acest lucru prin împrumuturi guvernamentale. Ei pot accesa inclusiv împrumuturi de câteva sute de euro lunar pentru cheltuieli personale.

De aceşti bani pot beneficia şi studenții de la noi din țară, care vor să învețe acolo.

Cât despre iniţiativa din România, privind împrumuturile din Fondul European de Investiții, nu vorbim despre o iniţiativă nouă, spune Horia Șerban Onița, președintele Alianței Națională a Organizațiilor Studențești din România.

„Nu e o inițiativă nouă. Mai apare din când în când, de nicăieri, subiectul, dar până acum niciodată nu s-a făcut un pas înainte, astfel încât să găsești aici, astfel încât să intre universitățile în povestea asta, studenții să fie atrași”, a spus liderul ANOSR.

„N-am finanțat până acum studenți români la universități în România. La universitățile din străinătate e mult mai ușor să vezi un progres al absolvenților.

Câți dintre absolvenții dintr-o anumită generație se angajează în 3 luni, 6 luni, un an după absolvire, unde lucrează și care e venitul lor, ori genul acesta de informații nu prea e disponibil la universitățile din România”, a declarat şi Alexandru Ghiță, directorul unei agenții de creditare pentru studenți.