Coaliția de guvernare, formată din PNL, PSD și UDMR, a stabilit, astăzi, instituirea unui mecanism de compensare parțială a prețului la pompă al carburanților, pe o perioadă de trei luni, începând din luna iulie.

Așadar, după ședința de Guvern care urmează să aibă loc astăzi, va fi anunțat un mecanism de compensare a prețului la pompă al carburanților. Ulterior, acest mecanism de compensare va fi cuprins într-un act normativ și aprobat într-o ședință de guvern, au anunțat premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Minim trei luni de ajutor pentru șoferi

Măsura ar urma să se aplice pe o perioadă de minim trei luni, începând cu luna iulie a acestui an. Compensarea urmează să fi suportată de la buget şi Guvernul analizează ca o parte din aceasta să fie acoperită şi de companii din domeniu.

Ieri, social democrații au transmis soluțiile pentru reducerea prețurilor la combustibili prin plafonare. Este vorba despre introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial, conform unui comunicat de presă al companiei.

Vești bune pentru șoferi! Astăzi se decide totul: Ce se întâmplă cu prețul carburanților
pexels.com

Social-democraţii au afirmat că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu. De asemenea, experții PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.

Prețul combustibilului ne duce la sapă de lemn

În schimb, liberalii au susţinut că sunt o serie de măsuri fiscale prin care poate fi atenuată creşterea preţului la carburanţi, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.

Prețul combustibilului a explodat pur și simplu în România în ultimul an. Dacă în urmă cu doi ani, la un Renault Clio 2015, de exemplu, pe motorină, un full costa maxim 250 de lei, astăzi, aceeași cantitate, costă în jur de 400 de lei.