În plină pandemie provocată de coronavirus, în România sunt totuși vești bune. Acestea sunt aduse chiar de premierul Ludovic Orban, care a vorbit despre situația țării în fața virusului chinezesc.

Premierul le mulțumește în primul rând românilor aflați în diaspora, cei care au înțeles că nu trebuie să vină acasă în aceste circumstanțe. Orban susține că numărul infectărilor sub 7.000 este un semn bun, având în vedere câte persoane au revenit în țară din zone roșii. O altă veste bună adusă de premier este cu privire la locurile din secțiile ATI, care mai au suficiente locuri pentru bolnavii infectați cu covid-19.

„Românii din Diaspora au înțeles că nu trebuie să vină acasă și le mulțumesc. A scăzut numărul de români care se întorc în țară. Se vede și în numărul celor care sunt în carantină sau izolare.

Românii au respectat regulile. Majoritatea zdrobitoare au respectat, de altfel se și văd efectele. Suntem la sub 7.000 de cazuri. Peste 350.000 de români s-au întors, mulți din zone roșii.

Sigur că avem excepții, cetățeni care au considerat că nu trebuie să țină cont de recomandări. Echipele de jandarmi, poliție au fost prezente, au luat măsuri, au amendat pe cei care nu au respectat regulile. Îmi exprim aprecierea și respectul pentru români și îi rog să mai aștepte, să nu se relaxeze.

Suntem pe cale să achiziționăm ventilatoare. Din fericire, nu avem încă afectată capacitatea de tratare în secțiile de ATI și suntem departe de capacitatea de tratare prin ventilare.

Acționăm pe mai multe direcții. Există și mai multe tentative de introducere în fabricație în România, a ventiloarelor”, a declarat Ludovic Orban.