Reclamă

Un weekend de trei zile sună bine pentru toată lumea, iar în curând acest lucru ar putea deveni posibil și în România. Un nou proiect de lege propune scurtarea săptămânii de muncă la patru zile și trei zilei libere. Belgia a adoptat un astfel de sistem luna trecută și este posibil ca acest lucru să se întâmple și în România.

Noul proiect de lege propune scurtarea săptămânii de muncă, dar păstrează numărul de ore pe care oamenii trebuie să le muncească. Dacă până acum un om, în mod normal, trebuie să muncească opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, acum se propune ca zilele lucrătoare de fie patru la număr, dar cu 10 ore de muncă. Astfel angajații se pot bucura de trei zilei libere, dar își și ating numărul de 40 de ore de muncă pe săptămâna.

Proiectul a fost înregistrat în data de 3 martie și modifică Legea nr.53/2003 – Codul Muncii. Inițiatorul este senatorul PNL Daniel Fenechiu, iar proiectul a fost semnat atât de senatori, cât și de deputați ai PNL și USR.

„Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână”, potrivit modificărilor aduse alin (1) al art 112 din Codul Muncii.

Vești bune pentru români! Se ia în calcul săptămâna de lucru de 4 zile. Cine poate beneficia de acest lucru
Pexels

Weekend-ul de trei zile

O strategie asemănătoare a fost deja adoptată în mai multe țări, printre care și Belgia, ce a făcut schimbarea luna trecută. Un weekend de trei zile este preferat de toată lumea, însă la început implementarea acestei schimbări ar aduce destul de multe bătăi de cap.

„Dacă, per total, programul companiei va rămâne de cinci zile pe săptămână, dar niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, rezultă că patronul trebuie să facă noi angajări. Aşadar, s-ar crea mai multe locuri de muncă, cu condiţia ca patronul să aibă cu ce să plătească noii angajaţi. Partea proastă este că, cel mai probabil produsele ar deveni mai scumpe, dar mai mulţi angajaţi înseamnă un consum mai mare în economie.

După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În același timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, se arată în nota de fundamentare.


Reclamă

Share.

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro