Răspândirea masivă a coronavirusului a dus la suspendarea activității multor companii, iar salariații au fost trimiși acasă. Guvernul a tot vorbit despre plata șomajului tehnic, iar românii au așteptat cu sufletul la gură o veste bună.

Reclamă

În această seară, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a adus vești bune. Începând de marți, 31 martie 2020, se pot depune dosarele pentru plata șomajului tehnic.

„S-a reglementat șomajul tehnic. Începând de mâine (n. r. marți), angajatorii pot depune cererile la Ministerul Muncii. Ceilalți angajați PFA, profesii liberale, vor putea să depună cereri pentru indemnizația de șomaj tehnic la Ministerul Muncii, la APIS”, a declarat Ionel Dancă.

Obligațiile angajatorilor

Cristian Rădulescu, expert fiscal, a prezentat astăzi obligațiile angajatorilor care doresc șomaj tehnic pentru salariați. Se pare că aceștia vor fi nevoiți să plătească plata acestei indemnizații pentru 25% din angajați.

„Am primit un draft de proiect de modificare a Ordonanței 30, prin care se mai îndreptau niște lucruri. Povestea cu absența capacității financiare de a plăti toate salariile este scoasă, iar la reducerea cu 25% a încasărilor s-a trecut încasări sau venituri. În continuare au păstrat impozitarea acestor indemnizații, pe care o consider o chestie absolut stupidă. Pe de altă parte, sunt sectoare care au o activitate scăzută în ianuarie și februarie, cum sunt și service-urile, dar și sectorul construcțiilor, care nu lucrează deloc în aceste luni. Aici ar fi fost logic să compari activitatea cu media lunară a anului precedent. Nu vor beneficia toți angajații de șomaj tehnic. În primul rând au păstrat limitarea la 75% din angajați care pot fi trecuți în șomaj tehnic. Aici va fi foarte dificil, pentru că angajatorii vor fi nevoiți, conform legislației, să plătească ei șomajul tehnic pentru celilați 25% și atunci vor prefera să nu apeleze deloc la șomajul tehnic”, a declarat expertul fiscal Cristian Rădulescu, partener Taxhouse pentru national.ro