Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a declarat în urmă cu câteva zile că prețurile la gaze vor scădea, conform Digi24. Acesta spune că atât timp cât Europa este dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia, prețurile pentru această resursă se vor micșora. 

Oficialul din guvern a menționat că dacă țara noastră, cât și Europa vor fi aprovizionate „semnificativ majoritar” din alte resurse, decât cele rusești, prețurile se vor stabiliza, iar românii vor uita de facturile mari.

Scăderea prețului la gaz depinde de ce dictează rușii

„Atâta timp cât vom fi în continuare dependenți de gaz din Federația Rusă, preț al gazului care am văzut cu toții că începând cu a doua parte a anului trecut a început să crească brusc fără absolut nicio justificare, practic manipulat, prin reducerea ofertei, prețurile nu vor scădea. Vom depinde de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc.

Dacă România și Europa vor fi aprovizionate majoritar și semnificativ majoritar cu gaz din alte surse decât cele rusești, atunci că evident că piața se va stabiliza și prețurile o vor lua în jos.

Lucrurile astea sunt normale. Atâta timp cât avem acest conflict la frontieră, din Ucraina, nu cred că vom asista la scăderi de preț. Tot timpul cât există această incertitudine, nu vom asista la o scădere a prețului.”, a spus Ministrul Energiei, conform Digi24.

 Vești bune pentru români! Cu cât cât vor scădea prețurile la gaze. Ministrul energiei a făcut anunțul
pixabay.com

În ce situație va scădea prețul la gaz

„Dacă vom avea suficient gaz lichefiat și nu vom depinde de gazul din Federația Rusă, sigur că prețul va scădea, că nu se mai poate juca cu gazul ca armă politică. Până atunci statul va trebui să ia măsuri.
Am găsit aceste măsuri cu 1 aprilie prin care prețul la gaz natural este plafonat pentru populație. Pentru CET-uri, este plafonat și pentru o mare parte din industrie. Vom evalua pe parcursul implementării acestei legi dacă este cazul să mai facem ajustări.

Dacă n-am avea propriul caz, nici acum nu am fi putut lua acea măsură prin care să plafonăm prețul la 150 de lei. La 250 de lei la gazul de la producători, pentru că asta am făcut acum la producători de gaz românesc.”, a mai adăugat oficialul.