Românii ar putea beneficia de nu nou tip de concediu. Se pregătește o schimbare în Codul Muncii, ce va aduce un maximum de 10 zilei în plus libere. Schimbarea vine pentru a prevenii sancțiunile Comisiei Europene. Astfel, parlamentarii promit alinierea la regulile Uniunii Europene chiar în acest an.

Autoritățile se pregătesc să schimbe Codul Muncii în acest an. Decizia vine pentru a evita sancțiunile Comisiei Europene. Astfel, românii ar putea beneficia de mai multe zile libere. Mai exact, angajații care au o urgență sau trebuie să îngrijească un membru al familiei care s-a îmbolnăvit ar putea beneficia de un nou tip de concediu. Potrivit noilor directive, aceștia vor putea cere legal o învoire de la muncă în situații de urgență.

Maximum de zile libere ce pot fi cerute este de 10. Însă, această perioadă trebuie să fie recuperată ulterior, potrivit înțelegerii dintre angajat și angajator.

„Angajatorii, 80-90% dintre ei înțeleg aceste probleme, doar că directiva ajută un pic și normalizează aceste situații. Este normal să am o problemă personală, pot să-mi iau până în 10 zile libere. Se vor compensa cu alte zile. În acest moment nu e foarte clar care sunt beneficiile și cum ar putea cineva. Chiar să beneficieze cu adevărat.”, a declarat un specialist HR.

Vești bune pentru români! Angajații vor beneficia de mai multe zile de concediu. Codul Muncii se va schimba
Pexels

Legea ar putea fi adoptată în toamnă

Ministrul Muncii a declarat recent că legea va fi adoptată în Parlament în sesiunea de toamnă. De asemenea, acestea a mai spus că se aștepta ca până acum situația să fie rezolvată. Mai ales, că directivele Uniunii Europene, în acest sens, sunt destul de calre.

„Una dintre directive prevede echilibrul între viața profesională și viața privată a lucrătorilor și îngrijitorilor. Sunt discuții extrem de importante în UE, a venit timpul că și noi să le transpunem în legislația românească. Mă așteptam să fie transpuse până acum, dar sper ca în sesiunea de toamnă să fie dezbătute.”, a declarat ministrul Muncii.