Anul 2023 se anunță un moment bun pentru cei care au în plan să-și achiziționeze o locuință

Anul 2023 începe cu o veste bună pentru români, în special cei care vor să-și cumpere o casă. Momentul mult așteptat este tot mai aproape, căci prețurile vor scădea. Cel puțin așa spun specialiștii în domeniu, care se așteaptă la numeroase modificări pe piața imobiliarelor.

Se anunță o perioadă foarte bună pentru cei care doresc să-și achiziționeze o casă. În ciuda inflației record, prețurile la imobile sunt așteptate să scadă semnificativ. O spun chiar specialiștii în domeniu, în cadrul unui sondaj realizat de platforma storia.ro.

Mai exact, 58% dintre agenții imobiliari se așteaptă ca prețul la locuințe să scadă. De aceeași părere sunt și viitori cumpărători, 59% dintre aceștia spun că vor plăti mai puțin.

Totuși, există un impediment în calea celor care se gândesc să facă o asemenea investiție. În cazul în care nu dispun de banii necesari pentru o locuință și apelează la un credit, e posibil ca banca să nu le mai accepte cererea.

Cât trebuie să câștigi lunar ca să-ți permiți o rată la o locuință

Acest lucru se datorează creșterii indicilor IRCC și ROBOR din ultimele 12 luni. Din cauză că ratele sunt mai mari, băncile au devenit mai stricte în ceea ce privește cerințele pentru acordarea de credite. Pentru că chiar dacă locuințele vor fi mai ieftine, ratele vor fi mult mai mari față de în alți ani.

Specialiștii susțin că pentru un credit de 66.500 de euro, românii trebuie să aibă venituri lunare de cel puțin 4.500 de lei ca să-și permită să-l acopere.

Cu un venit de 3.000 de lei îşi permiteau un credit în valoare de 66.500 de euro. Acum va fi necesar un salariu de 4.500 de lei pentru a te încadra în aceeaşi sumă. Clienţii vin, îşi fac simulările, însă din păcate nu se încadrează la ceea ce îşi doresc., a declarat Irina Savu, specialist creditare.

Chiriile vor crește în 2023

Iar cei care nu sunt încă proprietari și locuiesc în chirie, vor primi o lovitură grea în anul 2023. Pentru că cresc ratele de la lună la lună, este de așteptat ca și chiriile să crească pe măsură.

Conform aceluiași sondaj citat anterior, 51% dintre agenții imobiliari estimează că în lunile ce vor urma, vor fi creșteri ale chiriilor.

Share.