O propunere legislativă prevede ca plafonul de venit neimpozabil de pensii să fie majorat la 3.000 de lei. În prezent, acesta este de 2.000 de lei. Mai clar, dacă parlamentarii își vor da acordul, iar Iohannis va promulga legea respectivă, atunci pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei nu vor mai fi taxate cu impozitul pe venit de 10%.  

Mai mult, pensiilor mai mari de 3.000 de lei li se vor aplica cuantumuri de taxare mai mici, fiindcă baza de calcul va fi redusă. În acest context, pensionarii vor rămâne cu mai mulți bani în mână. 

CITEȘTE ȘI: Bomba zilei despre pensii! Dezastru total pentru milioane de români: O scădere semnificativă!

Vești bune pentru pensionari!

Propunerea legislativă a fost înregistrată luni, la Senat. Aceasta vizează modificarea Codului fiscal, astfel încât venitul impozabil lunar din pensii să fie stabilit prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 de lei. Mai clar, impozitul pe venit ar trebui să se aplice numai restului de bani ce rămâne după scăderea a 3.000 de lei. 

În acest moment în România, pensiile de până la 2.000 RON sunt scutite de la plata impozitului pe venit. Pentru ceea ce depășește această valoare, se aplică impozitul pe venit. În ceea ce privește contribuția la sănătate, aceasta se plătește numai de pensionarii care au drepturi. Ce depășesc 4.000 RON, conform avocatnet.ro.

Vești bune pentru pensionari! Se schimbă legea: Vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar

Pensionarii vor rămâne cu mai mulți bani în buzunar

Pentru ca propunerea legislativă să devină lege trebuie ca parlamentarii să o voteze. Ulterior, aceasta va fi trimisă la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată. Dacă va deveni lege, atunci va fi benefică și pentru pensionarii care au pensii mai mari. Se va întâmpla acest lucru deoarece deducerea din venitul de pensie, adică suma care se scade din pensie, va crește de la 2.000 la 3.000 de lei. În acest context, impozitul pe venit se va aplica unei sume mai mici decât în prezent. 

Mai clar, în prezent, pentru o pensie brută de 5.700 lei, contribuția de sănătate este de 170 lei, impozitul pe venit de 353, iar venitul net este de 5.177 lei.

În schimb, dacă propunerea legislativă va intra în vigoare, dacă luăm ca exemplu aceeași pensie brută de 5.700 lei, venitul net va fi de 5.277 lei, conform Avocatnet.ro.