Reclamă
Reclamă

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor HG 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură.

Astfel, subvenția pentru motorină va fi acordată fermierilor încă trei ani, până la data de 31 decembrie 2026.

În nota de fundamentare a noului act normativ, se menționează că în ultimii ani agricoli dificili, fermierii s-au confruntat cu creșterea accentuată a prețurilor la toate input-urile agricole, precum și cu incidente de mediu, cum ar fi seceta. Având în vedere aceste provocări, este necesar ca fermierii să fie susținuți în continuare prin reducerea costurilor de producție și implicit a creșterii rentabilității activităților agricole.

Importanța reducerii costurilor de producție

Reprezentanții MADR subliniază că motorina reprezintă o componentă semnificativă a costurilor de producție în agricultură. Potrivit tehnologiilor cadru din sectorul vegetal, cheltuielile cu motorina reprezintă între 19 și 30% din totalul cheltuielilor cu inputurile pe hectar și între 40 și 59% din cheltuielile totale pentru realizarea tehnologiei unei culturi. Astfel, reducerea accizei la motorină contribuie la menținerea costurilor de producție în limite sustenabile.

Reclamă

Situația vulnerabilă a fermierilor români

În contextul momentului politic și a situației de conflict la granița de est a României, precum și a tendințelor de creștere a prețului petrolului pe burse, fermierii din România se află într-o situație de vulnerabilitate pe piață.

Vești bune pentru acești români! Vor primi ajutor financiar de la stat și în următorii trei ani. Decizia Guvernului

Costurile ridicate de producție pot duce la obținerea unei producții în condiții de eficiență economică minimă sau chiar cu pierderi. Prin urmare, continuarea schemei de ajutor de stat este absolut necesară pentru a reduce costurile de producție ale fermierilor și a asigura sustenabilitatea sectorului agricol.

Impactul prelungirii schemei de ajutor de stat

Prelungirea schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură va avea un impact pozitiv asupra fermierilor români. Aceasta va contribui la menținerea costurilor de producție în limite sustenabile, la creșterea rentabilității activităților agricole și la asigurarea continuității și stabilității în sectorul agricol.

Importanța susținerii agriculturii românești

Agricultura reprezintă un sector strategic pentru economia României și asigură securitatea alimentară a țării. Prin acordarea subvențiilor pentru motorină, se asigură susținerea fermierilor și se contribuie la dezvoltarea durabilă a agriculturii românești.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro