În pragul sărbătorilor de iarnă, românii primesc vești bune referitoare la voucherele pentru alimente.

Potrivit unor surse politice, plafonul pentru aceste vouchere se va majora începând cu data de 1 ianuarie 2024. Această măsură vine ca o bucurie pentru mulți români, în special pentru cei cu venituri mai mici.

Extinderea beneficiarilor 

Conform acelorași surse, începând cu aceeași dată, o nouă categorie de români va beneficia de aceste vouchere, care vor fi acordate o dată la două luni. Este vorba despre persoanele cu un venit lunar sub 2.000 de lei.

Astfel, plafonul actual de 1.700 de lei va fi majorat la 2.000 de lei, iar acești beneficiari vor primi o sumă de 50 de euro, echivalentul a 250 de lei, o dată la două luni, conform România TV.

Vouchere sociale 2023 | Lista magazinelor unde pot fi folosite acestea, actualizată

Sursa fondurilor și eforturile de prelungire a măsurii

Voucherele pentru alimente sunt finanțate din fonduri europene, iar ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că se află în discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a prelungi această măsură și în anul următor.

Astfel, se dorește continuarea sprijinului acordat românilor cu venituri mai mici pentru a le asigura accesul la alimente de bază.

Beneficiarii voucherelor de alimente în 2023

Printre beneficiarii actuali ai voucherelor de alimente se numără pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special.

Aceștia primesc vouchere dacă veniturile lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei pentru tranșele din anul 2022 și mai mici sau egale cu 1.700 de lei pentru tranșele din anul 2023.

De asemenea, persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare proprii realizate mai mici sau egale cu 1.500 de lei pentru tranșele din anul 2022 și mai mici sau egale cu 1.700 de lei pentru tranșele din anul 2023, sunt și ele beneficiari ai voucherelor.

Familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022 și mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023, sunt și ele incluse în categoria beneficiarilor voucherelor de alimente.

De asemenea, familiile monoparentale cu venituri lunare realizate pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022 și mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023 pot beneficia de aceste vouchere.

Alți beneficiari eligibili sunt familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, precum și persoanele fără adăpost conform prevederilor legale în vigoare.

Beneficiarii în diferite județe

Printre județele cu cei mai mulți beneficiari de vouchere de alimente se numără Bucureștiul, cu 122.000 de persoane, urmat de Suceava, cu 90.879 de beneficiari, Iași, cu 90.196 de beneficiari, Dolj, cu 89.801 de beneficiari, și Bacău, cu 82.410 de beneficiari.

În total, până în prezent, 2.372.974 de români au primit cardurile de vouchere, iar alte 46.130 de persoane au fost incluse pe listele de beneficiari eligibili și urmează să primească cardurile în luna viitoare.