Fermierii care cresc porci din rasele Bazna și Mangalița vor primi de la stat un ajutor financiar în valoare de 1.200 de lei pentru fiecare scroafă.
Pentru a fi eligibili pentru acest ajutor, fermierii trebuie să comercializeze cel puțin patru purcei cu o greutate de minimum opt kilograme de la fiecare femelă. Rasele Bazna și Mangalița sunt considerate deosebite față de alte rase de porci, motiv pentru care nu mulți fermieri se ocupă de creșterea lor.
1.200 de lei de la stat pentru acești români
Acești porci necesită un timp mai îndelungat pentru a crește, ceea ce înseamnă costuri mai mari pentru fermieri, în contextul scumpirilor din ultima perioadă. Cu toate acestea, guvernul român încearcă să stimuleze creșterea acestor rase de porci prin acordarea de stimulente financiare, având în vedere bugetul alocat pentru anul 2023 și existența unui număr de peste opt sute de animale care beneficiază de acest program.
În altă ordine de idei, în urmă cu o lună, s-a anunțat un proiect de lege care prevede despăgubirea crescătorilor de porci în cazul în care animalele le vor fi afectate de pesta porcină. Mai exact, aceștia vor primi bani de la Comisia Europeană numai dacă își înregistrează animalele într-o bază de date națională.
Condiții pentru despăgubirea crescătorilor de porci
Potrivit reprezentanților Autorității Sanitar Veterinare, înregistrarea este similară cu o asigurare CASCO și acoperă daunele și protejează fermierii. Proiectul de lege care prevede aceste condiții urmează să fie discutat și votat în Parlament.
În ceea ce privește modalitatea de înregistrare, aceasta se face în schimbul unei taxe de 25 de ani. În cazul în care animalele crescătorilor de porci nu sunt identificate și înregistrate în baza de date națională, aceștia nu vor primi despăgubiri în cazul unor focare de pestă porcină.
Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA, a comparat acest sistem cu asigurările RCA sau CASCO pentru mașini. El a explicat că, în baza acestor asigurări, cei care au suferit pagube primesc bani, dar în schimb, trebuie să plătească o sumă pentru identificarea și înregistrarea animalelor în baza națională de date.
În situația în care se constată apariția unor focare de pestă porcină, crescătorii de porci care își pierd animalele vor primi o sumă stabilită de un comitet de combatere a bolii. Această sumă va ține cont de greutatea animalului, vârsta acestuia și valoarea genetică.