Constanța devine primul oraș din România care dorește să sprijine persoanele care nu își permit să meargă la psiholog. Aceștia vor primi suma de 3.000 de lei pentru ședințe de terapie.
Depresia, considerată boala secolului, a determinat peste 300.000 de români să solicite ajutor medical în anul precedent. Companiile private au început, de asemenea, să ofere angajaților fonduri pentru a acoperi costurile terapiei. Aproximativ 300 de milioane de persoane suferă de depresie la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Locuitorii acestui oraș vor primi 3.000 de lei
În ultimii ani, 20.000 de constănțeni au apelat la psihologi, iar costul unei ședințe de două ore poate ajunge la 250 de lei sau mai mult. Psihologii subliniază vulnerabilitatea adolescenților și copiilor, dar mulți părinți nu dispun de resursele financiare necesare pentru tratamentul adecvat.
Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, menționează că 40-45% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani declară tulburări psiho-emoționale, ceea ce reprezintă o situație îngrijorătoare.
În Constanța, persoanele cu venituri lunare sub 5.000 de lei pot primi un voucher în valoare de 3.000 de lei pentru a-și finanța ședințele de terapie. Voucherul este acordat o singură dată și se obține pe baza unei recomandări de la medicul specialist sau medicul de familie, conform Știrilorprotv.ro.
Costurile ridicate nu permit oameniilor să apeleze la specialiști
Elena Stambuli, consilier școlar, afirmă că mulți copii nu primesc terapie adecvată din cauza costurilor ridicate, iar Costin Răsăuțeanu, inițiatorul proiectului, precizează că suma de 3.000 de lei poate acoperi 15 ședințe de terapie.
În prezent, atât organizațiile umanitare cât și companiile private oferă ajutor în domeniul sănătății mintale. Acestea acordă sprijin sub formă de bonuri valorice sau prin intermediul contractelor directe încheiate cu clinici medicale. De exemplu, o tânără din Timișoara primește anual de la angajatorul său o sumă de 1.200 de lei pentru a se putea adresa unui psiholog.
Clinicile autorizate sunt puține, numărul pacienților este mare
Conform datelor furnizate de Colegiul Psihologilor, în România există 28.000 de specialiști autorizați să practice psihologia. Cu toate acestea, numărul clinicilor autorizate este foarte mic, puțin peste 1100. În anul precedent, aproximativ 300.000 de români au beneficiat de ședințe la psiholog decontate de stat.
La nivel național, programul guvernamental „Din grijă pentru copii” alocă șase milioane de euro pentru consilierea psihologică a minorilor. Din păcate, acești bani sunt insuficienți pentru a acoperi numărul mare de pacienți, mulți dintre ei fiind tineri care au nevoie de astfel de tratament.