Deși se confruntă cu o explozie a numărului de îmbolnăviri din cauza noii variante a coronavirusului, Marea Britanie relaxează restricțiile. Guvernul de la Londra a anunţat, miercuri, relaxarea începând de vineri a restricţiilor impuse la sosirea în Anglia persoanelor venite din străinătate.

Marea Britanie renunță la restricţiile introduse în luna decembrie, după apariţia variantei Omicron a coronavirusului. Boris Johnson a anunțat că începând de vineri, de la ora 04:00 GMT, călătorii sosiţi în Anglia nu vor mai trebui să prezinte la intrarea în ţară un test negativ (PCR sau rapid antigen) pentru Covid 19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.

Mai mult, peroanele vaccinate nici nu vor mai trebui să se izoleze până la aflarea rezultatului unui test PCR negativ efectuat după sosire. Așadar, regulile aplicate călătorilor care sosesc în Anglia din străinătate vor reveni astfel la sistemul instituit în octombrie. Mai exact, aceştia vor trebui să efectueze un test PCR sau antigen (‘lateral flow’) în cel mult 48 de ore de la intrarea în Anglia.

Vești bune! Marea Britanie relaxează restricțiile. Nu va mai fi nevoie de test PCR
Pexels

Marea Britanie relaxează restricțiile

Măsura renunțării la teste a fost anunțată de premierul Boris Johnson, într-o declaraţie în Camera Comunelor. Acesta a declarat că varianta Omicron este atât de răspândită încât testarea la sosire nu mai are un impact major în prevenirea înmulţirii infectărilor.

Măsura nu se aplică și celorlalte provincii ale Regatului Unit, respectiv Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor. Acestea îşi stabilesc propriile reguli, iar până la momentul actual nu au anunțat nimic în acest sens.

În Scoția, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor măsura testării obligatorie cu două zile înainte de călătorie a fost instituită în decembrie, iar până acum nu au fost anunțate modificări. Cu toate acestea, se așteaptă ca și provinciile să relaxeze măsurile, având în vedere că de obicei urmează exemplul Londrei.