Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat o actualizare importantă în ceea ce privește pensiile sociale.

Începând cu 1 septembrie 2024, acestea vor beneficia de o majorare considerabilă de 800 de lei la recalculare. Această creștere va fi în special pentru persoanele care au o lungă perioadă de activitate profesională și au contribuit semnificativ la sistemul de pensii.

Pentru a exemplifica impactul acestei actualizări, ministrul Muncii a prezentat situația unui pensionar care primește în prezent o indemnizație socială de 1.125 de lei. Acesta a muncit peste 30 de ani, îndeplinind astfel condițiile pentru a beneficia de ajustarea pensiilor sociale. Conform simulărilor realizate de autorități, creșterea în acest caz va fi de 87%, adică peste 1900 de lei.

Motivul creșterii semnificative a pensiilor sociale

Ministrul a explicat că această creștere semnificativă a pensiilor sociale este rezultatul noii legi a pensiilor, care avantajează în special pe cei cu o lungă perioadă de contribuție la sistemul de pensii.

Astfel, cei care au lucrat peste 25 de ani vor obține puncte suplimentare pentru fiecare an lucrat. De exemplu, între 25 și 30 de ani de muncă se acordă 0,5 puncte pe an, între 30 și 35 de ani – 0,75 puncte pe an, iar după 35 de ani, un punct pe an.

Vești bune de la ministrul Muncii! Categoria de pensionari care vor primi 800 de lei în plus după recalculare

Recalcularea pensiilor sociale va fi realizată începând cu 1 septembrie 2024, folosind o nouă formulă de calcul. Aceasta presupune înmulțirea valorii punctului de referință (care va fi de 81 de lei conform noii legi a pensiilor) cu numărul total de puncte. Numărul total de puncte se calculează prin adunarea punctelor de contribuție, punctelor de stabilitate și punctelor pentru perioadele asimilate și necontributive.

Beneficii semnificative pentru pensionari

Această nouă abordare aduce beneficii semnificative pentru pensionari. De exemplu, un pensionar care primește o pensie de 590 de lei după 31 de ani de muncă va beneficia de o majorare considerabilă la recalculare. Legea stipulează că cei cu pensii sub 1.125 de lei vor primi automat o sumă suplimentară ca indemnizație socială. Astfel, pensia acestui pensionar va crește cu 13%, ajungând la 1.281 de lei.