Reclamă

Vești bune pentru români! Salariul acestora ar putea să crească, potrivit unor cifre emise de Comisia Europeană. Iată ce spune Executivul european.

Această posibilitate este legată de economia românească. Se estimează că economia va înregistra o creștere de 3,2% în 2023. În 2024, creșterea ar putea ajunge la 3,5%, conform Comisiei Europene. În acest context, salariile românilor ar putea să crească.

forței de muncă ar putea însă întâmpina dificultăți. Acestea includ o scădere a puterii de cumpărare și inflație ridicată. Cu toate acestea, se speră că aceste obstacole vor contribui la creșterea salariilor. Acest lucru este așteptat atât în 2023, cât și în 2024.

Comisia Europeană, vești bune pentru români!

Oficialii au și ei rezerve. Ei avertizează că, chiar dacă economia crește, piața muncii are limite. Îmbătrânirea populației și migrația în masă ar putea împiedica crearea de noi locuri de muncă.

Vești bune de la Comisia Europeană! Salariul românilor ar putea să crească anul acesta

Există și factori care ar putea atenua aceste probleme. Unul dintre acestea ar fi integrarea pe piața muncii a persoanelor care au fugit de războiul din Ucraina. Acordarea vizelor pentru muncitorii din afara UE ar putea fi, de asemenea, o soluție.

Un alt aspect pozitiv ar fi scăderea deficitului bugetar. Acesta ar putea ajunge la 4,7% din PIB în 2023, de la 6,2% în 2022. Creșterea solidă a PIB-ului nominal și taxele ridicate din energie ar putea majora veniturile guvernamentale în 2023.

Cheltuielile ar putea crește mai puțin decât PIB-ul nominal. Acest lucru ar putea fi cauzat de moderarea salariilor în sectorul public. În același timp, investițiile publice ca procent din PIB ar putea crește.

Salariile ar putea să crească

Aceste creșteri ar reflecta țintele bugetare interne ambițioase. Ele ar putea fi, de asemenea, determinate de fondurile europene masive. Plățile suplimentare către pensionari sunt de asemenea luate în calcul. Amendarea Codului Fiscal și schema de compensare a prețului energiei sunt, de asemenea, considerate.

Legislația anunțată pentru limitarea cheltuielilor guvernamentale în 2023 este, de asemenea, luată în considerare. Toate aceste variabile sunt luate în calcul la realizarea acestor previziuni, potrivit Comisiei Europene.

În ceea ce privește sprijinul energetic, costul bugetar net este estimat. În previziunile de primăvară ale Executivului comunitar, acesta este de 0,3% în 2023. Acest procent este mai mic decât cel din 2022, care a fost de 0,4% din PIB.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro