Informații importante pentru o categorie de români! Vor primi 3.000 de euro de la stat. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a dat o veste importantă pentru elevii din România. În anumite condiții, aceștia ar putea primi suma de 3.000 de euro de la stat.  

Este vorba despre elevii și studenții care vor obține locurile 1, 2 sau 3, la competiții internaționale. Aceștia vor primi sume de bani consistente din partea statului, pentru eforturile depuse. Conform oficialului de la vârful Executivului, elevii care vor câștiga premiul 1 vor primi suma de 15.000 de lei. Elevii care vor primi premiul 2, vor fi răsplătiți de la stat cu suma de 9.000 de lei, iar cei care vor câștiga locul 3, vor fi recompensați cu suma de 6.000 de lei. 

3.000 de euro de la stat pentru aceste persoane

În ceea ce privește premiile în bani pe care statul le acordă laureaților la olimpiadele internaționale, acestea sunt mult mai mari. Mai clar, medalia de aur premiul 1 va fi premiată cu suma de 6.000 de euro. Până acum, se ofereau 4.000 de euro pentru medaliați. Medalia de argint va fi recompensată cu suma de 5.500 de euro pe an, iar medalia de bronz cu suma de 4.500 de euro. 

S-au mărit și premiile acordate pentru mențiuni, atât pentru olimpiadele internaționale, cât și pentru cele naționale. De asemenea, participarea la evenimente științifice internaționale sau pentru protecția dreptului de proprietate intelectuală, va fi plătită cu suma de 1.000 de euro, față de 500 de euro cum era până în prezent. 

Vestea zilei pentru acești români! Se dau 3.000 de euro de la stat. Cine va beneficia de această sumă de bani

Elevii se confruntă cu probleme din cauza lipsei de profesionalism de la vârful Ministerului Educației. În anul școlar 2022-2023, peste 100.000 de elevi nu mai primesc bursă de merit, conform Edupedu.ro.  

Probleme grave cu bursele elevilor

Așadar, la momentul actual, în România, doar 268.299 de elevi mai primesc burse de merit. Anul trecut era vorba despre un număr de 369.946. Numărul elevilor care primesc burse de merit a scăzut atât de mult din cauză că fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a modificat plafonul de la care se acordă bursele. Astfel, dacă înainte elevii primeau bani dacă aveau media de 8.50, acum, media a urcat la 9.50. 

Pe lângă această schimbare radicală, chiar și acei elevi care s-au mai încadrat la primirea burselor au avut de așteptat. Încă din prima lună din acest an școlar bursele au întârziat. În noiembrie, pe data de 15, banii pentru burse nu au ajuns în zeci de localități din țară. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.