Șoferii din România trebuie să respecte multe reguli pentru a nu fi sancționați. Nu mulți dintre conducătorii auto cunosc legislația exact așa cum ar trebui. 

Sunt o mulțime de reguli în legislație pe care șoferii ar trebui să le respecte pentru a nu fi sancționați. Cu toate acestea, conducătorii auto nu respectă întotdeauna toate regulile de circulație și ajung să aibă probleme cu legea. Din păcate, în multe cazuri din cauză că șoferii nu cunosc legea ajung să producă tragedii. 

Reamintim că România se află printre primele locuri în clasamentul accidentelor grave provocate pe șosele. Anual mor mii de oameni în aceste accidente, iar cele mai multe sunt cauzate de iresponsabilitatea șoferilor. 

Sunt extrem de multe cazuri în care șoferii se urcă la volan, chiar dacă se află sub influența alcoolului sau sub influența substanțelor interzise. Precizăm că România are toleranță zero în ceea ce privește consumului de alcool la volan. 

Se dau amenzi pe loc!

Toți șoferii din România trebuie să știe că până la o anumită limită se vor acorda sancțiuni contravenționale. În cazul în care această limită va fi depășită, totul se poate transforma într-un dosar penal. Indiferent de caz, fie că limita este atinsă sau nu, conducătorii auto vor rămâne fără permisul de conducere pentru o perioadă de 3 luni. 

De asemenea, în cazul în care vă urcați băuți la volan și veți fi prinși de oamenii legii, pe lângă toate sancțiunile de mai sus, veți primi și o amendă extrem de mare. În ceea ce privește deschiderea unui dosar penal, acesta depinde de nivelul de alcoolemie depistat.  

Vestea serii pentru toți șoferii din România! Polițiștii le vor deschide un dosar penal pe loc. Nu faceți acest lucru!

Mai clar, în cazul în care conducătorul auto este prins cu alcoolemie măsurată între 0,1 și 0,40 mg per litru alcool pur în aerul expirat, atunci este vorba despre o contravenție. În cazul acesta, oamenii legii vor da o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei. Această amendă se adaugă și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 3 luni. 

Dosar penal pentru șoferii care încalcă aceste reguli de circulație

Pe de altă parte, în cazul în care alcoolemia este mai mare de 0,40 mg litru alcool pur în aerul expirat, atunci se va întocmi un dosar penal. Conducătorul auto va fi dus la o unitate medicală pentru a i se preleva probe biologice. În cazul în care acesta refuză să fie deplasat la o unitate medicală, atunci el riscă o amendă penală sau o pedeapsă cu închisoarea de la 1-5 ani. 

Puțini șoferi știu că în perioada în care au permisul de conducere suspendat, sunt obligați să se prezinte la serviciul poliției rutiere care îl au în evidență pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație. 

Această obligație este valabilă numai în cazul în care permisul de conducere a fost reținut pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.