Reclamă

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că va avea o discuție marți cu șefii din sistemul judiciar, despre legea privind pensiile speciale.

Ea a declarat că se află în ultima etapă și că amendamentele vor fi discutate cu Comisia și vor urma calea Parlamentului. Unul dintre aspectele discutate va fi creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, o decizie deja luată. Ministrul a subliniat faptul că pensiile nu pot depăși salariul în plată, o problemă care a fost deja rezolvată de către aceștia.

Ministrul Justiției a anunțat că marți va avea loc o primă discuție în cadrul Consiliului de organizare strategică, prezidat de ministrul justiției. La această discuție vor participa procurorul general, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Scopul discuției va fi analizarea legii privind pensiile speciale și rezolvarea problemelor existente.

Președintele Senatului, despre alegerile din 2024: România ar putea fi paralizată! Alina Gorghiu, avertisment dur

Asigurarea bunei funcționări a sistemului judiciar

Ministrul Justiției a subliniat că această discuție este una deosebit de importantă și că toate aspectele legate de buna funcționare a sistemului judiciar vor fi abordate. Se va căuta o soluție pentru a depăși impasul creat de proteste, deoarece justiția trebuie să fie un serviciu public benefic pentru stat și cetățenii români.

Ministrul a mai adăugat că se află în ultima etapă a procesului legislativ și că amendamentele vor urma calea Parlamentului, în colaborare cu Comisia Europeană, pentru a pune capăt legii privind pensiile speciale și a adopta un sistem bazat pe principiul contributivității, inclusiv pentru magistrați.

De asemenea, se va discuta despre problema lipsei de resurse umane, cauzată în mare parte de volumul ridicat de muncă al magistraților.

Schimbări în sistemul de pensii pentru magistrați

Ministrul a explicat că legislația anterioră a încurajat ieșirea magistraților din sistem, deoarece pensiile erau mai mari decât salariile în plată.

Această situație a condus la preferința magistraților de a se pensiona la vârste foarte tinere, de exemplu la 49 de ani. Însă, acum se va schimba această situație, deoarece s-a hotărât creșterea vârstei de pensionare a magistraților, ceea ce este considerat un pas în direcția corectă.

Problema pensiilor mai mari decât salariile a fost rezolvată, iar discuția nu se poartă cu o categorie care beneficiază de toate drepturile. Astfel, magistrații din România nu mai au dreptul să se ocupe de altceva în afara activității lor.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro