Deputatul PSD, Alexandru Rafila, a dat detalii referitoare la situația în care ar fi posibilă carantinarea persoanelor care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Măsura aceasta este aplicată în prezent în Austria.
În cazul României, Alexandru Rafila a susținut că nu este momentul să se avanseze o astfel de posibilitate. El a ținut să arate că țara noastră nu se află încă într-o astfel de situație.
Alexandru Rafila vorbește despre o carantină totală
„În situaţia în care ne găsim, starea de alertă, nu cred că e posibil, nici măcar din punct de vedere legal, să adopţi măsura carantinării nevaccinaţilor. Când ai o situaţie extremă, cu un număr enorm de pacienţi care blochează spitalele, trebuie să ai o stare de urgenţă, care trebuie gestionată pt o perioadă limitată într-un mod pe care-l recomandă specialiştii în Sănătate publică, dar nu ne aflăm într-o astfel de situaţie”, a punctat Rafila.
Reprezentantul României la OMS a vorbit și despre legea certificatului verde, care a pus pe jar românii care nu sunt de acord cu vaccinarea. El consideră că la noi în țară este foarte greu de implementat o astfel de lege.
Rafila: E greu de luat o astfel de măsură
„Intr-un context epidemiologic favorabil, favorabil însemnând atunci când înregistrăm o scădere permanentă, e foarte dificil să implementezi o astfel de soluţie şi de aceea trebuie să găsim o variantă în care introducerea certificatului să se facă atunci când există o creştere susţinută a numărului de cazuri şi o faci când nu ai ajuns la un număr aşa de mare de cazuri cum am avut noi încât să opreşti ca valul respectiv să blocheze sistemul de sănătate. Când avem nişte săptămâni de descreştere, e greu de luat o astfel de măsură”, a comentat deputatul PSD.
Deputatul social-democrat a discutat și despre pericolul în care se află cadrele medicale. Mai precis, se vorbește în spațiul public că aproximativ 74.000 de angajați din domeniul medical ar putea să nu își mai primească salariile.
Salariile din Sănătate, o problemă imensă
Alexandru Rafila spune că trebuie făcută rectificarea bugetară pentru a fi plătiți acești bani.
„Înţeleg că ei sunt disponibili la Ministerul de Finanţe, dar n-au cum să ajungă la Sănătate. S-au tot solicitat de la Ministerul Sănătăţii în repetate rânduri şi au tot fost amânaţi lună de lună pe motiv că se vor da banii la rectificare şi acum ne găsim într-o situaţie extrem de sensibilă„, spune profesorul Rafila.
Reamintim că ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat , miercuri seară, la Digi24, că 74.000 de salariaţi din sistemul medical – medici şi asistenţi din UPU, personal din DSP-uri, din serviciile de Ambulanţă, rezidenţi – nu au asigurat în acest moment salariul pe care ar trebui să-l primească în 15 decembrie.
Ministrul afirmă că în următoarele 10-12 zile ar trebui găsite soluţii juridice, în lipsa unei rectificări bugetare.