Se strânge tot mai mult lațul în sectorul financiar, iar schimbările se resimt în buzunarele românilor

    Situația actuală a economiei este una similară anului 2008 când recesiunea a lovit crunt. Abia în 2010, România a reușit să scape de povara respectivă. S-au închis companii, s-au vândut imobile la prețuri derizorii, iar mulți au plecat din țara lor.

Anul 2022 aduce un scenariu la fel de înfricoșător mai ales pentru cei cu venituri mici. De altfel, cetățenii care au credite la bancă privesc cu groază ceea ce se întâmplă.

Recesiunea actuală, diferită de cea din 2008?

Toate aceste aspecte sunt adâncite și mai tare de războiul din Ucraina. Conflictul a aruncat în aer domeniul alimentării unor state cu gaze naturale, dar și prețurile energiei. Totodată, scumpirile din sectorul alimentar sunt o altă palmă greu de suportat pentru cetățenii de rând.

Citește și

Românii caută cu disperare cele mai ieftine produse de pe rafturi. Klaus Iohannis anunță noi creșteri de prețuri

Prețurile au crescut de la o zi la alta, în timp ce salariile lunare au rămas aceleași. Dacă mulți români sperau că 2023 va fi de bun augur în acest sens, lucrurile nu stau deloc așa. Șefa Fondului Monetar Internațional a făcut public scenariul pentru anul viitor. Aceasta a trasat în linii mari ceea ce ar urma să se întâmple cu economia mondială.

Kristalina Georgieva a numit impasurile la care este momentan economia niște „șocuri multiple”. Aceasta susține că în numeroase state ale lumii creșterile din domeniul financiar nu se întrevăd, iar situația va persista.

Șefa FMI este de părere că economia lumii va avea în 2023 măcar două trimestre de contracție.  Acest context are ca motiv principal creșterea alarmantă a prețurilor, în timp ce veniturile „reale” au rămas aceleași.

FMI, cerințe clare pentru bănci

Reprezentanții Fondului Monetar Internațional cer băncilor centrale să aplice o regulă clară în statele de care aparțin. Acestea sunt invitate să înăsprească politica monetară. În caz contrar susține oficialul, efectele inflației de acum ar fi dezastruoase asupra oamenilor.

Astfel, scenariul sumbru al economiei pentru cel puțin două trimestre din 2023 vine din surse oficiale.

Distribuie

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.