Începutul anului 2024 vine cu o veste bună pentru vârstnicii din România: pensiile vor crește cu certitudine.

Legea pensiilor, la care ministerul Muncii lucrează în continuare, va fi gata. În plus, anul acesta se va aplica și legea conform căreia pensiile vor fi majorate în funcție de rata inflației.

Marcel Ciolacu a spus exact cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2024

Pensionarii din țara noastră vor avea parte de o schimbare mult așteptată în ceea ce privește veniturile lor. Guvernul susține că legea pensiilor este aproape gata, iar Casa de Pensii a anunțat deja că aproape a finalizat reanalizarea a aproximativ 4 milioane de dosare.

Reforma pensiilor își propune să rezolve inechitățile din sistem, astfel că toți românii pensionari vor beneficia de banii care li se cuvin. Mai mult decât atât, Executivul anunță că va exista și o nouă majorare, calculată deja în funcție de legea deja în vigoare.

Marcel Ciolacu s spus că pensiile vor crește de la 1 ianuarie cu 13,5%, cât este inflația la finalul acestui an.

Inechităţile se vor repara în noua lege a pensiilor, e cu totul altceva. Deci la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5 indicele de inflaţie. Asta e un lucru clar. Eu îmi doresc, şi aşa am convenit şi cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie., a spus Ciolacu.

Premierul României a mai explicat că pensiile trebuiau să crească mai mult încă de anul acesta, conform legii. Însă din cauza inflației record, acest lucru nu a fost posibil.

Ce alte venituri cresc de la 1 ianuarie 2024

Același mod de calcul pentru creștere se va aplica și pentru alocațiile minorilor, pe care le primesc până cel puțin la 18 ani sau până termină ciclul de studii liceale.

În 2023, aceste venituri nu au crescut, însă Guvernul a anunțat că în anul 2024 acest lucru nu se va mai întâmpla.

Șanse mari sunt să crească și salariul minim pe economie, după ce în luna octombrie a acestui an a fost majorat din nou la 3.300 de lei.