În ultimii doi ani, din ce în ce mai puțini români sunt interesați de programul guvernamental „Noua Casă”. Acest lucru se datorează inflației și dobânzilor, care sunt în creștere. Din păcate, numărul românilor care mai cer astfel de împrumuturi s-a redus la jumătate.
Ce se întâmplă cu programul „Noua Casă”, în 2022
Înainte de pandemie erau cereri extrem de multe pentru „Noua Casă”. Acum, acest tip de credit pare să fie tot mai evitat de tineri, care se orientează mai mult spre împrumuturile ipotecare clasice, care pot avea şi dobânzi fixe.
„Până în acest moment, 1.096 de cereri de garantare au fost aprobate prin programul Noua Casă, comparativ cu anul trecut, în care la 28 de zile de la demararea programului aveam 1.980 de cereri.”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare.
Plafonul programului „Noua Casă” din 2022 este de 1,5 miliarde de lei. Până acum s-au folosit doar 15 la sută din bani. Conform statisticilor, numărul celor care apelează la acest program s-a înjumătățit.
„Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2022, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%”, se precizează în Codul Fiscal.
Ce dobânzi se aplică în programul „Noua Casă”
Pentru cei care vor să aplice pentru un credit „Noua Casă”, trebuie să știe că poate achiziționa o singură locuință, iar valoarea maximă a creditului este de 66.500 euro (pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%) sau 119.000 euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.
La programul „Noua Casă”, dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%.
Garanţiile constau în ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a statului asupra imobilului achiziţionat prin credit, ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanţatoare, depozit colateral constituit în favoarea băncii şi valabil pe întreaga durată a finanţării, reprezentând contravaloarea primelor 3 rate de dobândă.
De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei.