BNR a majorat dobânda-cheie. Măsura se va aplica de pe data de 11 mai 2022.

Banca Națională a României a decis marți să majoreze rata dobânzii de politică monetară. Ea va crește la 3.75% pe an, de la 3% pe an, cât era în mod normal.

Măsura luată de Consiliul de Administrație al BNR, se va aplica începând cu data de 11 mai 2022. Mai mult, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an de la 4.00% pe an. Creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit va crește și ea la 2,75% pe an, de la 2,00% pe an. Toate aceste creșteri vor începe cu data de 11 mai 2022.

social media

Deciziile Consiliului de Administrație al BNR

Consiliul de administrație al BNR a hotărât în ședința din data de astăzi, 10 mai 2022 să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul 3,75% pe an de la 3,00% pe an cum era normal, începând cu data de 11 mai 2022.

Mai mult, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare va fi și ea majorată la 4,75% pe an de la 4,00%. Creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit va crește la 2,75% de la 2,00% cât era în mod normal, pe an. La fel, această hotărâre va intra în vigoare de mâine, 11 mai 2022.

Rata inflației anuale a consemnat un salt nou în luna martie al anului 2022 și a urcat la 10,15% de la 8,53% în luna februarie. Creșterea accentuată a ratei anuale a inflației în trimestrul I al anului 2022 au continuat să fie determinate de declanșarea războiului din Ucraina. Acest război este cauza care a accelerat ascensiunea puternică a inflației pe plan mondial, înclusiv în anumite state europene.

Creșterile mari ale ratei anuale a inflației au fost consemnate în mai multe țări din Europa și SUA. Acest lucru se datorează unei situații macroeconomice fără precedent din ultimele decenii.

În trimestrul I al anului 2022, cele mai recente date și analize indică o reaccelerare ușoară a creșterii economiei. Însă, este urmată de o cvasi-stagnare în trimestrul II, din cauza războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate.

Distribuie

Am absolvit facultatea de jurnalism din cadrul universitatii Hyperion in anul 2021. Recent, am lucrat intr-o companie multinationala (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) ca editor de productie in limba engleza. Sunt o persoana modesta, matura si curioasa. Fiind la inceput de cariera doresc sa ma perfectionez si sa-mi dezvolt abilitatile si cunostiintele.