Reclamă

„Noaptea, ca hoții”, cam așa au procedat inițiatorii și susținătorii celui mai controversat proiect legislativ, adoptat tacit de Camera Deputaților, deși aduce atingere Constituției României.

Este vorba despre proiectul prin care Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România. Termenul până la care această inițiativă trebuia dezbătută și votată era data de 25 martie; acesta a trecut, iar parlamentarii au constatat adoptarea tacită în plenul de pe 23 aprilie. Inițiatori sunt deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro și József-György Kulcsar-Terza. Guvernul nu susține adoptarea măsurii legislative. De asemenea, a primit avize negative de la Consiliul Economic și Social și de la Consiliul Legislativ.

Conform controversatei inițiative legislative, limbile maghiară și română ar urma să fie folosite în instituțiile publice de cetățenii Ținutului.

„În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, se arată în proiectul de lege.

Textul mai arată că Regiunea autonomă va cuprinde judeţele Covasna şi Harghita şi scaunul istoric Mureş care aparţine judeţului Mureş. Va fi şi un preşedinte al Ţinutului Secuiesc, precum şi autorităţi ale Scaunelor – Consiliul Scaunal şi Preşedintele Scaunului. În plus, va exista şi un Consiliu Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primar. Autonomia regionalăar urma să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.

Proiectul de lege a fost înaintat Senatului, care este for decizional în acest caz.

Între timp, Viorica Dăncilă, care nu a mai ieșit public cu declarații de luni bune, și-a exprimat dezacordul pentru adoptarea tacită a acestei propuneri, fiind primul membru PSD, care a avut o reacție pe subiect.

„Nicio epidemie, nicio izolare nu poate justifica o astfel de scăpare de procedură. Adoptarea, chiar și tacită, a unei propuneri legislative de o asemenea gravitate nu arată doar o totală lipsă de profesionalism, ci și inconștiență politică (…) Senatul e acum dator să repare această oribilă greșeală”, spune Viorica Dăncilă, întro postare pe Facebook.

În debutul Legii Fundamentale a statului Român stă scris că ”România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro