Zilele libere sunt un subiect intens discutat de toți românii, astfel noi vă venim în ajutor. În anul următor ne putem aștepta la 15 zile libere din partea statului datorită sărbătorilor legale.

Conform prevederilor legale, salariații care lucrează în zilele libere vor fi plătiți în plus. O altă metodă a angajatorilor este oferirea unei alte zi libere. În 2023 ne vom bucura de 15 zile în care să petrecem timp alături de familie și de cei dragi.

Când pică zilele libere anul viitor

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

14 aprilie — Vinerea Mare

16 -17 aprilie — Paște ortodox

1 mai — Ziua Muncii

1 iunie — Ziua Copilului

4 iunie (duminică) – Rusalii

5 iunie (luni)— A doua zi de Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie, 26 decembrie – Crăciunul

Social media

Ce zile libere poate primi salariatul din partea angajatorului

  1. Concediu de odihnă este cel mai comun pe care fiecare salariat îl cunoaște. El are un minimum de 20 de zile, iar fiecare angajator poate să adauge zile de concediu. Pentru persoanele minore, cu dizabilități sau nevăzători, este nevoie de zile de concediu de odihnă suplimentare.
  2. Salariatul este în incapacitate de muncă – el se oferă, la cerere, când salariatul suferă de o afecțiune, ajunge în imposibilitatea de muncă, maternitate, carantină, îngrijirea unui copil cu dizabilități. Un nou tip de concediu a fost introdus de legislație privește concediul medical pentru îngrijirea pacienților cu probleme oncologice.
  3. Evenimente în familie – pentru evenimentele deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite care nu sunt incluse în concediul de odihnă. Acestea sunt căsătoria salariatului sau a a unui copil, nașterea sau decesul unei rude de gradul unu sau doi. Momentul în care angajatul își schimbă locul de muncă în aceeași unitate și își mută domiciliul va primi o zi liberă.
  4. Concediu de creșterea a copilului la tată – După nașterea copilului tatăl poate beneficiu de cinci zile libere. Dacă a urmat cursul de puericultură mai primește încă 10 zile. Acesta poate lua concediu paternal dacă mama nu poate, pentru a crește copilul.
  5. Susținerea unui examen de finalizare a studiilor – Angajații au dreptul de 30 de zile, fără plată, acordat o singură dată în viață pentru pregătirea și susținerea examenului de diplomă. Este valabil doar pentru învățământul superior. Concediul se poate acorda și fracțional, cum își dorește salariatul.
  6. Situații personale ale salariatului – Pentru rezolvarea situaților personale, aceștia pot primi concediu sau învoire fără plată. Aici este nevoie de aprobarea angajatorului în prealabil. Acest tip de concediu neplătit poate afecta stagiul de cotizare al angajatului, precum și vechimea în muncă.