Biserica Catolică, se opune în mod tradițional oricărei forme de fertilizare in vitro (FIV) și manipulare genetică, argumentând că aceasta interferează cu planul lui Dumnezeu pentru crearea vieții și subminează sacralitatea actului conjugal. Cum ar fi dacă un bebeluș ar putea avea ADN de la trei părinți?

O veste care schimbă tot ce știam despre naștere

Imaginați-vă cum ar fi dacă un bebeluș ar putea avea ADN de la trei părinți, nu doar de la mama și tata. Ei bine, acest lucru a devenit realitate în Regatul Unit! Un copil minunat, primul din țară, s-a născut având ADN provenit de la trei persoane, grație unei proceduri medicale de ultimă oră.

Această tehnică ultra-modernă, numită donare mitocondrială (MDT), implică folosirea țesutului din ovulele unor femei sănătoase pentru a crea bebeluși liberi de boli ereditare care ar putea fi transmise de la mamă. Astfel, într-un singur bebeluș se combină ADN-ul mamei și tatălui, dar și o mică parte de material genetic de la o a treia persoană – donatoarea.

Descoperire revoluționară pe teritoriul britanic

Toată lumea din comunitatea medicală vorbește despre acest subiect, fiindcă această terapie revoluționară a fost dezvoltată chiar aici, în UK, de către un grup de medici inovatori de la Newcastle Fertility Centre. Ei au vrut să ajute femeile care, din nefericire, au anumite mutații genetice periculoase care le pot afecta copiii, oferindu-le astfel șansa de a deveni mame fără a se teme de transmiterea acestor boli.

Datorită succesului înregistrat cu MDT, parlamentul a modificat legea în 2015 pentru a permite această procedură. Așa a ajuns clinica din Newcastle să fie primul centru din țară autorizat să o efectueze.

Nașterea unui bebeluș de poveste în ciuda dificultăților

Procesul nu e atât de complicat pe cât pare. Pe scurt, se iau spermatozoizii de la tată și ovulele de la mama și de la o donatoare sănătoasă. Apoi, specialiștii înlocuiesc materialul genetic al ovulului donatoarei cu cel al cuplului. În final, bebelușul are în el o mică parte din ADN-ul donatoarei, dar și pe cel al mamei și tatălui săi.

Această procedură inovatoare ne arată cât de departe a ajuns medicina modernă. Chiar dacă nu e perfectă și poate prezenta anumite riscuri, reprezintă un pas major înainte în lupta împotriva bolilor ereditare. Astfel, bebelușii de poveste precum cel născut în UK ne dau speranță pentru viitor!