Românii cu rate la bănci primesc o nouă lovitură! Indicele ROBOR la 3 luni a început din nou să crească. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, are o valoare dublă.
Anul 2023 se anunță unul deosebit de dificil pentru românii cu credite. ROBOR la 3 luni a ajuns vineri, 20 ianuarie, la o valoare de 7,28% pe an. Asta după ce în ultimele două luni a scăzut ușor, după maximul atins în luna octombrie.
Dacă ne întoarcem în timp, în urmă cu un an în aceeași perioadă, situația era cu totul alta. Atunci, ROBOR la 3 luni ajungea la 3%, iar valorile sale variau în această zonă.
Războiu din Ucraina a schimbat însă totul. După ce Rusia a început invazia pe 24 februarie, pentru întreaga Europă s-a declanșat coșmarul. Prețurile la carburanți și energie au explodat, iar inflația a ajuns la noi recorduri, de la lună la lună. În acest context, și băncile au reacționat pe măsură.
BNR a explicat că aceste creșteri ale ratelor sunt influențate de inflație. Cum inflația în 2022 a fost dublă față de 2021, și ROBOR și IRRC au înregistrat același fenomen.
În acest context, românii sunt forțați, pe lângă cheltuielile lunare mult mai mari, să achite și rate pe măsură. Cei mai mulți au fost anunțați de bănci deja că ratele lor vor fi majorate cu câteva sute de lei. Asta în condițiile în care, oricum, au plătit tot mai mult pe măsură ce ROBOR a crescut.
Ce se va întâmpla cu creditele și ratele în 2023
De teamă că nu-și vor mai permite să-și achite creditele, cei mai mulți români au căutat o alternativă. Cei mai mulți au optat să treacă la IRCC, care în 2022 era încă la un nivel decent.
Însă în ultimele luni, IRCC dă semne că va prinde din urmă ROBOR-ul. În ianuarie, indicele a ajuns la 5,71% și analiștii sunt de părere că în lunile următoare își va continua creșterea.
O altă consecință a creșterii acestor indici este faptul că băncile nu mai acordă credite cu ușurință. Cei care în 2022 se încadrau pentru un credit ipotecar s-au trezit în 2023 că cererea la fost respinsă. Pentru a primi bani, o condiție este ca gradul de îndatorare al unei familii să fie maxim 40%.