Într-un moment în care speranța a renăscut, în Europa, odată cu creșterea temperaturilor, scăderea numărului de cazuri de COVID-19 și relaxarea tot mai multor măsuri, impuse de guvernele statelor, în pandemie, OMS face un anunț înspăimântător. Acest episod al îmbolnăvirilor nu va fi nici pe departe singular; ne așteaptă un al doilea și chiar un al treilea val al contaminărilor, pe scară largă, cu Coronavirus. Chiar directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, este cel care a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru al doilea și chiar al treilea val de îmbolnăviri care vor apărea până când un vaccin va fi disponibil. Tocmai de aceea este esențial, spune specialistul, ca toate statele să-și ia măsuri pentru a face față viitoarelor valuri de îmbolnăvire, imediat ce vom reuși să-l depășim pe primul.

Reclamă

„Dacă primul val a trecut, înseamnă că am câștigat timp pentru a ne pregăti pentru un al doilea sau al treilea val, mai ales dacă nu există un vaccin. Cheia este să fim pregătiți, fie de apariția unui al doilea val sau pentru o altă epidemie provocată de un alt agent patogen”, a declarat Hans Kluge, citat de Agerpres.

Oficialul a mai spus că Europa continuă să fie afectată de pandemie, în ciuda scăderii numărului de cazuri noi și avertizează că în lipsa unui vaccin eficient, boala nu va dispărea prea curând, motiv pentru care lumea trebuie să se adapteze unei noi realități, în care sănătatea publică și măsurile de protecție vor avea un rol extrem de important.
În acest context, Thomas Cueni, cel care conduce Federaţia Internaţională a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice a declarat că, pe plan global, la ora actuală, sunt testate 145 de substanţe active în căutarea unor tratamente pentru noul coronavirus. Dintre aceste, 77 sunt medicamente care au fost dezvoltate anterior pentru alte boli, iar 68 sunt medicamente noi.