Începând cu anul 2022, persoanele care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului în Austria vor primi amenzi usturătoare. Este vorba de sume care ajung până la 3.600 de euro.

Acest lucru nu a fost decis 100%, însă proiectul de lege al Ministerului Sănătății, care vizează o posibilă vaccinare obligatorie în sectorul sanitar. Este important de știut că aceste sancțiuni nu sunt prevăzute doar pentru cei care refuză în general vaccinarea. Totodată, vor fi pedepsiți și cei care nu fac un vaccin de rapel după ce au fost vaccinați în trecut. Sunt prevăzute sancțiuni de până la 1.450 de euro, după cum se precizează și în proiect.

În Austria ritmul de vaccinare va fi accelerat, spun autoritățile. A treia doză de vaccin va fi recomandată începând cu a patra lună de la a doua doză.

Certificatul verde va fi valabil doar șapte luni

Există, totodată, o schimbare în ceea ce privește valabilitatea pașaportului verde. De la 1 februarie 2022 cel târziu, acesta va fi valabil doar șapte luni. Anterior, se convenise că pașaportul verde ar fi fost valabil timp de nouă luni de la imunizarea completă.

În plus, va fi inițiată o procedură legislativă, inclusiv o procedură de evaluare, în vederea introducerii unei obligații generale de vaccinare în Austria. De asemenea, această obligație generală de vaccinare pentru toate persoanele eligibile urmează să intre în vigoare cel târziu la 1 februarie 2022.

Vaccinarea anti-COVID va deveni obligatorie

Ultimele cifre arată o rată de incidență de 990,7 cazuri la 100.000 de persoane săptămâna trecută, iar ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein, a spus că un lockdown total reprezintă singura soluție.

Dacă măsurile anunțate de cancelar vor intra în vigoare, Austria va deveni prima țară din UE care va impune vaccinare obligatorie anti-COVID.

Și alte țări europene impun noi restricții

Din cauza pandemiei de coronavirus, și alte țări din Europa au început să ia măsuri de restricție. Slovacia a anunțat și ea noi restricții pentru persoanele nevaccinate. De asemenea, Cehia a decis să interzică accesul celor care nu sunt imunizați la o serie de servicii. Țările de Jos au introdus un lockdown parțial la finalul săptămânii trecute.

Și în Germania se iau măsuri de restricție pentru cei nevaccinați, mai ales că aici pandemia face ravagii din nou.