Cutremurele din Turcia au pus o lume întreagă pe gânduri. În România, dacă s-ar produce un cutremur atât de puternic, Bucureștiul ar fi la pământ.
Locuitorii Capitalei sunt într-un adevărat pericol. Orașul este unul periculos din cauza clădirilor cu risc seismic ridicat. Un cunoscut arhitect din țară a explicat care sunt cele mai periculoase zone din București, în caz că s-ar produce un cutremur.
Arhitectul Ștefan Dumitrașcu a explicat care sunt zonele din București extrem de periculoase.
Cele mai periculoase zone din București, în caz de cutremur
„De la Piața Unirii spre fostul cartier evreiesc, către Kilometrul Zero al țării, centrul negustoresc de pe Lipscani – Șelari – Calea Victoriei și până-n zona Gara de Nord – Piața Romană – Moșilor vechi, Bucureștiul geme de imobile crăpate, locuite sau ba”, a explicat Dumitrașcu, la Digi24.
Potrivit acestuia, cele aproape 350 de clădiri pericol public sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Acestea se află în arealul de mai sus. Arhitectul atrage atenția că oricare dintre aceste clădiri se poate prăbuși și chiar și dacă nu s-ar produce un cutremur.
Totuși, este important de precizat că pericolul nu se limitează numai la cele 350 de pericole imobiliare. O parte din Bucureștiul vechi istoric mai are și 363 de clădiri încadrate în clasa a II-a de risc seismic. Din păcate, cele mai multe dintre acestea sunt locuite.
În cazul în care s-ar produce un cutremur de 7 grade, de exemplu, bulevardul Magheru ar fi distrus. Arhitectul spune că îi este frică numai să se gândească la așa ceva.
„Sincer, îmi este teamă ca să-mi proiectez această imagine. Singurele noastre speranțe la momentul acesta sunt cele ale echipelor de intervenții! – Altă speranță? – Vom trăi și vom vedea”, a mai explicat acesta.
Prefectul Capitalei: Există bani pentru consolidare, dar nu sunt folosiți
Ștefan Dumitrașcu a spus că Bucureștiul este un oraș foarte periculos din cauză că procesul de consolidare a clădirilor stagnează. Mai mult, șantierele care au fost deschise în urmă cu doi ani și jumătate, au fost închise. Potrivit acestuia, în urmă cu doi ani și jumătate existau 81 de șantiere deschise în toată Capitala. În prezent, sunt zero.
Tragedia care a avut loc în Turcia, în urma căreia mii de oameni au murit, i-a îngrijorat și pe români, mai ales pe locuitorii din București. Prefectul orașului, Toni Greblă, spune că există bani pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, din fonduri europene. Cu toate acestea, oficialul acuză că aceste sume rămân necheltuite de la an la an. În același timp, Toni Greblă a explicat că în Capitală sunt peste 1.000 de clădiri cu risc seismic ridicat. Numărul clădirilor afectate în caz de cutremur ar depinde de intensitatea acestuia.
„S-a inventat un concept care se cheamă capacitate administrativă. Eu l-aș înlocui cu indolență. Este vorba despre indolența unor oameni din administrație care nu pregătesc temeinic proiectele pentru a putea să purceadă la consolidarea antiseismică a clădirilor”, a spus Toni Greblă.