Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut vineri, pentru a patra zi consecutiv, după ce Rusia a anunţat că exclude o serie de materii prime importante de pe lista produselor care vor fi afectate de restricţii la export, transmite Bloomberg.
Veste bună pentru Europa
La bursa de la Amsterdam, cotaţiile de referinţă la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut vineri cu 8,2%, până la 116 euro pentru un Megawatt-oră, adică mai puţin de jumătate faţă de maximumul istoric atins luni.
Rusia a anunţat joi o interdicţie la export pentru aproximativ 200 de produse. Asta după ce economia rusă a fost afectată de sancţiuni ca urmare a invadării Ucrainei. Cu toate acestea, Moscova nu a limitat vânzările de energie şi materii prime, cea mai mare contribuţie a Rusiei la comerţul mondial. Interdicţia se aplică până la finalul acestui an.
Anunțul făcut a liniştit pieţele cu privire la o posibilă limitare a livrărilor de gaze spre Europa. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al UE, fiind responsabilă pentru 40% din importurile blocului comunitar.
Conform datelor puse la dispoziție de operatorii de reţea arată că vineri exporturile de gaze naturale ruseşti prin Ucraina au continuat în mod normal, potrivit Agerpres.
Dar toate acestea, se urmărește în continuare modul cum evoluează războiul din Ucraina, având în vedere că prezenţa trupelor ruseşti reprezintă un risc la adresa reţelelor energetice.
La începutul acestei săptămâni, oficialii ruşi şi ucraineni au lansat avertismente cu privire la riscurile la adresa infrastructurii de tranzit a gazelor, după ce trupele ruseşti au intrat în staţiile care pompează gaze naturale spre Europa.
Mai mult, Rusia a ameninţat că întrerupe livrările de gaze naturale via conducta Nord Stream 1 spre Europa.
„Avem dreptul deplin să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus luni vicepremierul rus Alexander Novak .
Europa este dependentă de gazul de la ruși
Prim-ministrul Marii Britanii a declarat că în țările europene există dependențe diferite. Acestea vor trebui să fie luate în calcul, conform relatărilor BBC.
„Există dependențe diferite în diferite țări și trebuie să fim atenți la asta. Nu poți pur și simplu să oprești utilizarea petrolului și gazelor peste noapte, chiar și din Rusia”, a declarat Boris Johnson.
Politicianul a recunoscut că singura soluție este ca toată lumea să se miște într-o singură direcție.
„Acest lucru se poate face foarte repede în Marea Britanie (…), și că ceea ce trebuie făcut este să ne asigurăm că ne mișcăm cu toții în aceeași direcție”, a mai adăugat acesta.