Vești bune, pentru România, într-un moment în care toți avem nevoie de ele. Se pare că, după multă vreme, țara noastră are șanse reale de a adera la spațiul Schengen. Cel puțin asta a declarat Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Acesta a propus ca România să adere la Schengen, ca măsură de actualizare și consolidare a acestui spațiu.

Subiectul a fost dezbătut în contextul discuțiilor despre redeschiderea frontierelor europene, după ce  va exista un control asupra pandemiei de Covid-19. 

„Pe termen lung, trebuie să acţionăm mai bine decât să revenim la status quo. Trebuie să actualizăm şi să consolidăm suplimentar spaţiul Schengen. Pentru început, vreau ca Bulgaria, România şi Croaţia să adere.”, a spus comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, despre cele mai noi membre ale UE.

Comentariile lui Johansson indică dorinţa executivului comunitar ca ţările membre să restabilească spaţiul Schengen de liberă circulaţie Momentan, acesta este nefuncţional, după închiderea frontierelor statelor membre în contextul crizei coronavirusului, notează Reuters. Oficialul a menționat că actualele restricţii de circulaţie cântăresc greu asupra sectorului turistic european. Acesta este unul dintre cele mai lovite de pandemie, alături de comerț și transporturi.

„Acum trebuie să ne întoarcem în viitor, să ne întoarcem la normalitate. Şi trebuie să facem asta cât mai curând după ce situaţia o va permite.”, a spus comisarul european Ylva Johansson într-o videoconferinţă cu mai mulți europarlamentari.

Comisia Europeană doreşte ca statele membre să înceapă ridicarea graduală a controalelor la frontierele naţionale. CE va prezenta săptămâna viitoare câteva „măsuri echilibrate”, în vederea evitării unui al doilea val de infectări. Asta în ideea că dacă se va controla răspândirea coronavirusului, granițele vor putea fi redeschise.