Începutul anului 2023 aduce primele semne că ratele românilor vor scădea curând. ROBOR și-a încetat creșterea alarmantă din 2022 și este în scădere. Un nivel asemănător al indicelui a fost atins în 2007, înainte de criza economică.

Indicele ROBOR la 3 luni își continuă tendința de scădere, după ce în prima jumătate a anului 2022 le-a creat mari probleme românilor cu rate. După izbucnirea războiului din Ucraina, cetățenii s-au trezit că au ratele chiar și duble față de anul precedent. Asta în condițiile în care, oricum, prețurile la energie, carburanți și alimente au explodat și ele.

ROBOR și-a atins maximul în 2022 în luna octombrie, atunci când a ajuns la 8,21%. Ulterior, a scăzut treptat, iar la jumătatea lunii ianuarie, 2023, a ajuns la 7,35%. Totuși, această valoare este aproape dublă față de februarie 2022, atunci când era doar 3,56%.

Acesta a fost și momentul în care a început calvarul pentru români. Până în octombrie 2022, indicele și-a continuat creșterea și s-a dublat. Iar asta s-a reflectat din plin în buzunarele românilor.

Speriați că nu vor mai avea din ce să-și plătească ratele, cei mai mulți au căutat alternative. Așa că au ales credite calculate în funcție de IRCC, care părea atunci o soluție bună. Doar că acum, în timp ce ROBOR scade, IRCC își continuă creșterea.

Mai exact, IRCC a ajuns la finalul anului 2022 la 5,71%, în condițiile în care în aceeași perioadă a anului anterior a fost doar 1,15%.

Băncile nu mai dau credite românilor

O consecință a acestor majorări este faptul că băncile sunt mai precaute în ceea ce privește acordarea de credite. O situație neplăcută este faptul că acum, mulți români nu se mai califică pentru creditele pentru care fuseseră acceptați cu câteva luni înainte.

Astfel, pentru cei cu gradul de îndatorare de 40% pe familie, băncile nu mai acceptă acordarea de noi credite.

Situația este întâlnită în special în cazul creditelor ipotecare. La finalul anului 2022, mulți s-au trezit că au plătit avansul pentru locuințe, însă banca le-a refuzat cererea pentru împrumuturi.

Iar cei ce vor avea cel mai mult de suferit sunt investitorii de pe piața de imobiliare. Specialiștii sunt de părere că în 2023 prețurile vor scădea semnificativ, însă simultan va scădea și numărul de clienți.