NASA a reușit să facă o poză uimitoare cu suprafața planetei Venus.

Este o planetă foarte apropiată de Soare, fiind foarte greu de explorat. Chiar dacă se află mult mai aproape de noi decât planeta Marte, rămâne greu de atins. Exploratorii de la NASA au putut obține fotografii. Fotografia de mai jos este de la o distanță destul de mică. Nava trimisă de ei a înregistrat date cu un radar, apoi au reprodus în format 3 D toate detaliile.

În imaginea alăturată, reprodusă de NASA se poate vedea ceva foarte bizar pe suprafața lui Venus. Un vulcan uriaș, înalt de 3 kilometri, acesta se numește Gula Mons. În centru este un crater cu un diametru de 48 de kilometri. Putem surprinde detalii surpinzătoare, pe care nu le-am observat deși Venus este o planetă foarte aproape de Marte. Ciudat este faptul că avem foarte puține fotografii cu această planetă. Până în prezent nici NASA, nici altă agenție spațială, nu a manifestat interes pentru explorarea ei.

Cercetătorii vor să afle dacă suntem sau nu singuri în Univers. Explorarea sistemului nostru solar pare să ne ofere câteva răspunsuri. Se pare că apropierea mare față de Soare este foarte defavorabilă. Venus este constant lovită de vânturi solare. Pe lângă ele se alătură și radiații și temperaturi excesiv de mari. Factori ce nu permit ducerea la bun sfârșit a multor misiuni. Explorarea sa este dificilă, menținerea echipamentelor în proximitatea planetei Venus fiind foarte dificilă. Se pare că va urma o nouă vizită pe planetă. Nava BepiColombo trimisă de către JAXA și ESA pentru a explora Mercur, va trece și pe lângă ea.

Atmosfera pe Venus

Planeta este a doua ca distanță de la Soare. Presiunea atmosferică este apropiată de cea a Terrei. Ne-am simți pe Venus de parcă am fi la 900 m adâncime de pe Terra. „Aerul” este compus din 96% dioxid de carbon, 3% azot și 1% monoxid de carbon și alte gaze. Un lucru foarte straniu pentru noi este faptul că atmosfera ajunge până la solul planetei.