Parlamentarii din România au găsit o nouă variantă să-și majoreze veniturile lunare. În timp ce românii de rând abia primesc 2.000 de lei lunar, aleșii au reușit să-și pună câte 7.000 de lei. Decizia se aplică de la 1 martie și a fost votată de cei mai mulți dintre parlamentari.
Parlamentarii noștri au găsit o modalitate ingenioasă prin care să aibă mai mulți bani. Nu este vorba de o majorare a salariilor, care ar fi bătut la ochi, însă sunt sume de care tot ei beneficiază. Mai exact, aceștia vor primi sumele forfetare, care se plătesc pentru a asigura activitatea fiecărui parlamentar.
Iar valoarea acestora nu este deloc una de neglijat. Mai exact, fiecare parlamentar va primi 7.000 de lei pentru diferite cheltuieli, bani pe care unii români îi câștigă abia după trei-patru luni de muncă.
Există însă și anumite scopuri pentru care pot fi cheltuiți acești bani. În documentul în care se arată hotărârea Birourilor Permanente, sunt explicate pe larg ce beneficii au aleșii.
Ce pot plăti parlamentarii cu sumele forfetare
Printre acestea se numără chiria pe perioada mandatului, factura la telefonie mobilă, diferite piese de mobilier pentru birou. Sunt incluse și cheltuieli de personal necesare pentru plata drepturilor salariale ale personalului angajat cu contract individual de muncă în cadrul birourilor parlamentare.
Și cum aceste cheltuieli parcă nu erau suficiente, acum pe lista reprezentanților Senatului și a Camerei Deputaților s-au mai adăugat o serie de „beneficii”. Mai exact, de acum, parlamentarii vor putea utiliza sumele fortificate și pentru cheltuieli pentru servicii de publicitate, cheltuieli pentru articole în presa scrisă, dar și alte astfel tipuri de activități, menite să-i ajute să se promoveze.
Cât despre motivul pentru care s-a ajuns la această sumă, există și o explicație. Varujan Pambuccian a explicat de ce a fost mai mult decât necesar ca parlamentarii să primească bani mai mulți.
Singura variantă în care se putea face lucrul ăsta era o proporționalitate în zona sumei forfetate, ceea ce s-a întâmplat. De ce au fost majorate salariile celor care lucrează la birourile parlamentare? Motiv simplu: la decalajul la care s-a ajuns, pleacă lumea, nu stă nimeni pe un salariu foarte mic, să facă ce trebuie să facă la un birou parlamentar. Netul lor este, din păcate, în continuare mic, chiar în urma acestei majorări”, a declarat acesta pentru Digi24.