Reclamă

Nu mulți sunt cei care acceptă să lucreze ca „gunoieri”. Meseria aceasta este una de care fug majoritatea, chiar și cei care nu duc o viață ușoară. Unii preferă să trăiască din ajutor social decât să lucreze la Salubritate. Toate astea au loc din cauza mentalității românilor. Mulți se gândesc că vor fi „bătaie de joc” în societate. Alții se gândesc la salarii.

Un angajat la Salubritate primește spor de rușine

În primul rând, este important de precizat faptul că orice meserie este importantă. Fie că trebuie să studiezi pentru a o avea, fie că pur și simplu trebuie doar să fii „în formă”, orice job este bun. Fără persoanele care lucrează la salubritate, străzile nu vor fi curate. S-a observat lipsa lor în vara anului trecut, în Sectorul 1 al Capitalei.

Spre surprinderea tuturor, salariile acestor angajați nu sunt atât de mici. Potrivit cifrelor furnizate de Institutul Național de Statistică, un „gunoier” primește un salariu net de 2.400 de lei. La acesta se adaugă și un spor de rușine, de minimum 15% din salariul de bază.

Salariile din salubritate sunt cu 30% mai mici decât salariul mediu net pe economie. Totuși, în ultimul deceniu veniturile nete din acest sector de activitate au crescut cu 124%.

Vei rămâne cu gura căscată! Câți bani câștigă lunar un gunoier din București

Salariu foarte bun pentru șoferii de pe mașinile de gunoi

Pe de altă parte, salariul unui șofer de camion al unei companii de salubritate câștigă un salariu bunicel. Mai exact, acesta primește 3.300 de lei, plus sportul de rușine potrivit Redacția.ro.

Un angajat al unei companii de Salubritate poate lua un salariu mai mare chiar și decât o persoană care are studii superioare. Fiindcă salariul brut a crescut de la 1 ianuarie 2020, un „gunoier” primește în mână 1.346 de lei. La această sumă se adaugă sporuri de rușine și condiții vătămătoare. Mai mult, anumiți angajați primesc și sport de vechime în muncă. Astfel, la finalul lunii, gunoierii pot ajunge să ia 2.500 de lei.

Totuși, comparativ cu alte țări, această meserie încă este plătită cu sume mici la noi în țară. În Germania, de exemplu, un angajat la salubritate poate ajunge să încaseze chiar și 3.000 de euro.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro