În trecut erau unele dintre cele mai îndrăgite persoane publice din România, urcau pe marile scene și se hrăneau spiritual cu emoția și încurajările publicului. Astăzi, aceste vedete preferă să trăiască în deplină pioșenie și slavă lui Dumnezeu în intimitatea chiliilor modeste din cadrul mănăstirilor unde au ales să se mute. Chiar dacă drumul de la celebritate la viața monahală pare unul imposibil de parcurs, toate numele odată celebre din România, retrase în liniște și rugăciune, demonstrează contrariul.
Mariana Buruiană – actrița din filmul „Domnișoara Christina”
Cândva era extrem de apreciată pentru frumusețea și talentul actoricesc. După rolul din filmul „Domnișoara Christina”, celebrul în 1994, actrița Mariana Buruiană a câștigat simpatia publicului din România. Cu toate că a gustat din această lume la care mulți tânjesc, aceasta a preferat să aleagă calea lui Dumnezeu.
Dragoș Pâslaru- Mănăstirea Fră
Actorul Dragoș Pâslaru are 70 de ani în prezent și este călugăr într-una dintre mănăstirile României, la Frăsinei în județul Vâlcea. Fratele Valerian așa cum poartă acum numele după ce și-a închinat viața lui Dumnezeu a luat decizia de a renunța la viața actoricească după ce în cadrul mineriadei din 1990 a fost bătut în Piața Universității și s-a luptat pentru a trăi după acest șoc. La mănăstire, actorul a găsit ceea ce a căutat mereu: liniștea deplină.
Nelu Curcă din serialul „La Bloc”
Cine nu a îndrăgit simpaticul personaj „Nelu Curcă” din serialul „La Bloc” difuzat de Pro Tv în urmă cu mai bine de 10 ani. În spatele acestuia a stat actorul Mihai Coadă, care a renunțat în 2012 la agitația cotidiană pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. Acesta s-a retras la Mănăstirea Turnu de lângă Ploiești.
Monica Fermo- Ierusalim
Considerată înainte de ’89 ca fiid una dintre cele mai frumoase actrițe din România, Monica Fermo și-a încheiat definitiv socotelile cu viața plină de păcate după ce a primit sfatul și binecuvântarea părintelui Ilarion Argatu. Aceasta trăiește în prezent într-una dintre mănăstirile din Ierusalim.
În așezămintele monahale din România viețuiesc călugări și surori de mănăstire care provin și din alte domenii ocupaționale decât actorie sau muzică. Foști directori de bancă, foști procurori sau cadre didactice, sunt doar câțiva dintre cei care au luptat întâi pentru o carieră notabilă, iar ulterior au decis să lase în urmă tot pentru a fi aproape de Dumnezeu.