O vedetă de pe TikTok, Om Fahad, cunoscută și cu numele real Ghufran Sawadi, a fost ucisă în fața propriei case din cartierul Zayouna, Bagdad, fiind împușcată în propria mașină de un atacator încă neidentificat. În atac a fost rănit și asistentul acesteia, Nour al Suwaidi. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată atacatorul apropiindu-se de vehicul și deschizând focul, înainte de a fugi de la locul faptei.

Autoritățile au demarat o anchetă pentru elucidarea circumstanțelor atacului și sunt în căutarea atacatorului. Om Fahad a devenit cunoscută pentru clipurile ei de dans pe muzică irakiană, adunând aproape jumătate de milion de urmăritori pe TikTok. Anul trecut, ea a fost condamnată la șase luni de închisoare pentru distribuirea de videoclipuri considerate a încălca modestia și moralitatea publică, conform unui tribunal.

Recent, guvernul irakian a intensificat eforturile de a controla conținutul pe rețelele sociale, vizând clipurile considerate ofensive pentru morala și tradițiile țării. S-au efectuat arestări ale mai multor influenceri, iar Ministerul de Interne a creat un comitet special pentru identificarea acestor materiale. Campania se desfășoară în contextul unei preocupări crescute față de impactul conținutului de pe rețelele sociale asupra familiilor și societății irakiene.

Măsurile guvernamentale sunt prezentate ca fiind separate de libertatea de exprimare, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului irakian de Interne, Saad Maan. Această abordare survine în contextul în care, în 2018, Tara Fares, un alt model și influencer, a fost de asemenea ucisă în Bagdad.