Christian Sabbagh este unul dintre oamenii care este obișnuit cu războiul. Pe lângă faptul că a fost corespondent de război în diverse teatre internaționale, acesta a crescut pe frontul de luptă. Copilăria și-a petrecut-o în Liban, acolo unde bombele și atacurile armate erau la ordine zilei.
În cadrul unui interviu recent, Christian Sabbagh a vorbit despre copilăria grea pe care a avut-o. Înainte ca părinții lui să se stabilească în România, jurnalistul a trăit în Liban. Cum țara a fost măcinată de numeroase conflicte, Christian Sabbagh a văzut și simțit îndeaproape ce înseamnă un război și ce urmări lasă.
„Eu am crescut în război de mic. Te obișnuiești cu războiul. Îmi amintesc când erau bombardamente în Beirut. Eu locuiam la etajul 9 în centrul orașului, ieșeam pe balcon să văd unde se bombardează, așa făceau și ceilalți copii, vecini. Vedeam unde aveau loc luptele, vedeam unde cădeau obuzele. Devenise parte din cotidian.
Mergeam la școală și aveau loc atentate. Eram nevoiți să trecem linia de demarcație dintre zona creștină și musulmană. Acolo existau lunetiști care împușcau civili și de-o parte și de alta. Știam că există un risc uriaș, dar te obișnuiai. Devenise un stil de viață”, a declarat Christian Sabbagh, potrivit ego.ro.
Christian Sabbagh, despre războiul din Ucraina
Christian Sabbagh a mai spus că a retrăit amintirile din copilăria sa acum, în Ucraina. Acesta a văzut același peisaj trist, civil încercând să supraviețuiască și copii dezorientați și chinuiți. Jurnalistul a subliniat că războiul se simte la fel, indiferent de zonă, și produce traume mari.
„Războiul este urât, indiferent unde se petrece, în Orientul Mijlociu, Africa sau Europa. Cel mai mult au avut de suferit civilii. Ei sunt victimele reale ale oricărui război. A fost sfâșietor să văd, intrând în Ucraina, oamenii care fugeau cu ce au putut lua cu ei ca să își salveze copiii. Din cozile uriașe cu mașini, unii se desprindeau și o luau prin ger la pas cu copiii de mână.
Vezi doar suferință, lacrimi. Copiii care în loc să crească într-un cămin, să aibă ce le trebuie, sunt nevoiți să ia calea exilului. Am revăzut scene din Liban, din copilăria mea. Am retrăit acele momente. Problema refugiaților o știu bine. M-am ocupat de asta ani de zile, am relatat și despre refugiații sirieni care încercau să forțeze granița dintre Turcia și Grecia.”, a mai spus Christian Sabbagh