O echipă de medici de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași a realizat o intervenție chirurgicală remarcabilă, redându-i vederea unui adolescent de 14 ani din Galați, care trăise cinci ani cu o tumoră orbitară gigant. Procedura complexă a eliminat complet tumora benignă, oferindu-i pacientului șansa la o viață normală.
„A venit la noi la spital pentru că ochiul stâng îi ieșea din orbită. Asta se numește exoftalmie. Nu mai vedea bine cu ochiul stâng și atât cât vedea, vedea dublu,” a explicat Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași. Aceasta a fost cea de-a patra intervenție chirurgicală a băiatului, primele trei nereușind să rezolve complet problema.
Dr. Lucian Eva a adăugat că, în cazul în care tumora ar recidiva, se va recurge la Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife, subliniind eficacitatea și avansul tehnologic al metodelor de tratament disponibile la clinica din Iași. De asemenea, a menționat că tumori orbitare precum cea suferită de adolescent sunt rare, spitalul tratând aproximativ 15 astfel de cazuri anual.
„Incidența lor este mică datorită patologiei și frecvenței lor în populația generală. Dar atunci când apar sunt catastrofale pentru că determină un handicap major pentru pacient, scade vederea și nu mai vede bine. În situații critice se poate să pună în pericol chiar și viața pacientului,” a încheiat Dr. Eva, evidențiind complexitatea intervențiilor chirurgicale la nivelul orbitei.