Vaticanul și-a exprimat recent poziția fermă împotriva schimbării de sex, teoriei genului, maternității surogat, avortului și eutanasiei, prin publicarea documentului Dignitas Infinita. Această declarație vine la patru luni după ce Biserica a sprijinit binecuvântarea cuplurilor de același sex, o mișcare care a declanșat reacții conservatoare intense, în special în Africa.
Documentul, a cărui elaborare a durat cinci ani, a fost aprobat de Papa Francisc, care a solicitat includerea de teme sociale urgentă, precum sărăcia, migrația, violența împotriva femeilor și traficul de persoane. Cardinalul Victor Manuel Fernandez, șeful Biroului Doctrinar al Vaticanului, a subliniat importanța abordării acestor teme în contextul demnității umane.
Cu toate acestea, documentul subliniază opoziția fermă a Bisericii față de practici care, în opinia sa, amenință această demnitate. Aceasta include asigurarea de către unele state a dreptului de a schimba sexul, acceptarea teoriei genului – considerată ca plecând de la premiza eronată că genul poate fi fluid și independent de biologie – și maternitatea surogat, descrisă drept o încălcare a demnității atât a mamei surogat cât și a copilului.
De asemenea, documentul condamnă avortul, eutanasia și pedeapsa cu moartea, punctând în același timp importanța de a lupta împotriva hărțuirii cibernetice și a abuzului sexual, recunoscând că acestea sunt probleme răspândite și în cadrul Bisericii Catolice. Cardinalul Fernandez a exprimat, de asemenea, opoziția Vaticanului față de incriminarea homosexualității, subliniind că sprijinirea legilor anti-homosexualitate de către unii catolici este dureroasă.
Papa Francisc a arătat deschidere sporită față de persoanele LGBT, criticând legile care incriminează homosexualitatea ca fiind un păcat și o nedreptate. Cardinalul Fernandez a menționat că, deși învățătura Bisericii cataloghează actele homosexuale ca fiind 'o tulburare intrinsecă,' este necesară clarificarea acestui limbaj, sugerând că Biserica ar trebui să găsească o formulare mai adecvată pentru a-și exprima învățăturile.
În concluzie, documentul Dignitas Infinita subliniază poziția tradițională a Vaticanului față de numeroase subiecte de actualitate, reafirmând importanța demnității umane în învățătura Bisericii Catolice, în timp ce subliniază, de asemenea, opoziția față de incriminarea homosexualității și necesitatea unei exprimări mai clare și mai compasionate a învățăturilor sale.